Keski-Aasian-kiertue huipentui tänään Kazakstanin pääkaupunkiin Astanaan. 10-vuotissynttäreitään juhliva Astana ei jätä kylmäksi. Valtavan aroalueen keskellä uinuneesta maalaiskaupungista on turbobuustattu Kazakstanin monumentaalikeskus. Asukkaita on nyt 600 000.

Kazakstanin kartta (CIA World Factbook)

Tapasin Astanassa presidentti Nursultan Nazarbajevin, ulkoministeri Marat Tazhinin ja parlamentin ylähuoneen puheenjohtajan Kassymzhomart Tokajevin. Kaikki keskustelut olivat reilun avoimia. Keskityimme Etyj-asioihin, kahdenvälisiin suhteisiin ja EU-kysymyksiin.

Kazakstanin ulkoministeriön edessä

Päivän pääteema olivat demokraattiset uudistukset, joihin Kazakstan sitoutui tultuaan valituksi Etyjin johtoon 2010. Maa lupasi uudistaa muun muassa vaali-, puolue-, medianvapaus- ja uskonnonvapauslakejaan. Reformeja on laitettu käyntiin, mutta läheskään perille ei Kazakstan vielä ole päässyt. Oma tehtäväni oli muistuttaa isäntiä sitoumuksista ja samalla tukea niiden täyttämistä.

Autoritaarisen energiantuottajan asema ei houkuttele. Se ei ole kestävä strategia. Kazakit haluavat modernin maan. Etyj on muutoksen väline – kuten sen pitääkin.


Astanan Bayterek-torni

Etyj-puheenjohtajuus myös yhdistää Suomea ja Kazakstania. Viestikapula on nyt meillä, Kazakstan virittelee jo koneistoaan. Päätimme ministerikollega Maratin kanssa tehdä tiimityötä.

Meidän on muutenkin syytä trimmata suhteitamme Kazakstanin suuntaan. Harkitsemme suurlähetystön perustamista Astanaan. Matka vain vahvisti näkemystäni: Keski-Aasiassa on oltava läsnä. Myös kaupalliset syyt puoltavat hanketta. Kazakstan tarjoaa suomalaisyrityksille mahdollisuuksia ja ulkoministeriö voi osaltaan tukea niiden hyödyntämistä.

Etyjin parlamentaarinen yleiskokous

Iltapäivällä pidin puheen Etyj-parlamentaarikkojen kokouksessa. Korostin järjestön kolmoisroolia. Etyjin pitää koettaa ratkaista konflikteja, tukea demokraattista transitiota ja rakentaa yhteistyöpohjaista turvallisuutta. Parlamentaarikot latasivat minulle myös kovia kysymyksiä. Hyvä debatti!

Päivän päätteeksi tapasin myös kansalaisjärjestöt ja poliittiset puolueet. Oli jälleen hyödyllistä kuunnella myös kriittisiä ääniä. Työtä on vielä paljon. Ongelmien esiintuominen on joka tapauksessa niiden ratkaisemisen ennakkoehto.

Uusinta kesämuotia: Kazakstanin ulkoministerin lahjoittama asu

Tiimille jälleen suurkiitos! Homma pelasi hyvin.

Ja nyt suunta kohti heinäkuista Helsinkiä. Matkaseuruettamme yhteiskuvassa

Comment

required