Terveisiä Hanoista. Lensimme tänne Hongkongin kautta. Ruotsin Carl Bildt sattui samaan koneeseen ja Hollannin kollega Maxime Verhagen tuli kyytiin Hongkongista. Tänään alkaa ns. ASEM-kokous (Asia-Europe Meeting) eli täällä tapaavat kaikki EU:n 27 jäsenmaata, kymmenen ASEAN-maata (Myanmar, Thaimaa, Malesia, Kambodzha, Singapore, Indonesia, Laos, Vietnam, Filippiinit ja Brunei), Kiina, Japani, Etelä-Korea, Intia ja Pakistan.

Tänään minulla oli kolme kahdenvälistä tapaamista: Laosin ulkoministeri Thongloun Sisoulithin, Indonesian ulkoministeri Noer Hassan Wirajudan ja Thaimaan ulkoministeri Kasit Piromyan kanssa. Varsinainen kokous alkaa kotvan kuluttua. Pidän puheenvuoron Burmasta ja ASEAN:sta. Kyllä se vaan niin on, että tämäntyyppiset matkat ovat paras tapa oppia alueen ulkopolitiikkaa. Kokous jatkuu Hanoissa huomenna ja keskiviikkona jatkamme Phnom Penhiin, Kambodzhaan.

Pohjois-Korean aamuinen ydinkoe loi oman varjonsa tänne Hanoihin kokoontuneen kokousväen ylle. Pohjois-Korea itsehän ei ASEM-maihin kuulu, mutta muun muassa Etelä-Korea ja Japani kylläkin. Kahdenvälisissä tapaamisissani Japanin ja Kiinan ulkoministereiden kanssa keskityimme juuri Pohjois-Korean tilanteeseen.

Suoritettu ydinkoe on YK:n turvaneuvoston päätösten (päätöslauselma 1718) vastainen ja lisää jännitystä alueella uhaten rauhaa ja turvallisuutta. Koe on myös räikeässä ristiriidassasen myönteisen ilmapiirin kanssa, joka on aseidenriisunnassa ollut viime aikoina nähtävissä.

On selvää, että kansainvälisen yhteisön on vastattava Pohjois-Korealle tiukasti ja päättäväisesti. EU on oman ensireaktionsa Javier Solanan suulla jo antanut. Samoin suurvallat Yhdysvalloista Kiinaan. YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu tänään illalla (Suomen aikaa) hätäkokoukseen käsittelemään asiaa.

Motiiveja Pohjois-Korean pullistelulle voi vain arvella, mutta ainakin maa saa Yhdysvaltojen ja koko kansainvälisen yhteisön huomion kiinnittymään itseensä. Kurjistunut maa kaipaa kipeästi kansainvälistä apua mutta ydinkokeet eivät todellakaan ole oikea tie. Näyttäytyminen ulospäin voimakkaana on Pohjois-Korean johdolle myös tapa ylläpitää omaa sisäistä järjestystään. Ulkopuolinen maailma kuvataan uhkaksi, jota vastaan suojaudutaan.

Comment

required