Terveisiä Phnom Penhistä, Kambodzhan pääkaupungista. Istun parhaillaan ASEAN-maiden ja EU:n ulkoministerikokouksessa.

Älä huoli jos ASEMit ja ASEANit menevät sekaisin…niin meni minullakin alussa. ASEM on siis Aasian ja Europan maiden (EU) yhteiskokous (43 osallistujamaata). ASEAN on taas 10 Kaakkois-Aasian maan yhteisö, joka siis nyt kokoustaa EU27 kanssa.

Asialista on pitkä. Käsittelemme muun muassa ASEAN-EU suhteita, talouskriisiä ja kansainvälistä politiikkaa ylipäätään.

Suomen kannalta näiden kokousten pihvi on siinä, että saamme vahvistettua kahdenvälisiä suhteita kaikkiin ASEAn maihin (pl. Burma, joka on niin sanotusti pannassa). Viikon aikana olen tavannut lähes kaikki ASEAN-maiden ulkoministerit kahdenvälisesti. He arvostavat, että paikalla on EU-ministereitä, joskin viikon mittaan meitä on ollut vain 10 (huono viesti sinänsä).

Kahdenvälinen tapaaminen Brunein prinssin kanssa

Eilen tapasimme muuten Kambodzhan kuninkaan. Hän oli maanpaossa 1990-luvun puoleenväliin saakka. Hän opiskeli mm. Prahassa (puhuu sujuvaa tsekkiä). 56-vuotias kuningas on mielenkiintoinen, mukava ja arvostettu persoona. Kuriositeettina mainittakoon, että hän on nuorena ollut muun muassa balettitanssija.

Omalta osalta reissu on ollut erittäin hyödyllinen. Olen oppinut lisää Aasian maista ja päässyt hyvin juttuun paikallisten kollegoiden kanssa.

Illalla lennän takaisin Bangkokin kautta Suomeen. Huomenna täysi päivä Helsingissä.

Comment

required