Kaksi päivää on menty aika matalalentoa. Tänä aikana en ole ehtinyt pitempiä sepustuksia kirjoittaa, vaikka aiheita ja tapahtumia on piisannut. Viikon päätteeksi halusin kuitenkin vielä noteerata arktiset kysymykset, joista pidin puheen eduskunnan järjestämässä Nato-parlamentaarikkojen seminaarissa.

Suomen hallitushan hyväksyi 4.6. ensimmäisen arktisen strategiansa. Se löytyy täältä. Pääviesti on se, että strategian myötä Suomi panostaa arktiseen politiikkaan aivan uudella tavalla.

Painotamme kansainvälistä toimintaa. Ilman yhteistyötä pohjoisten alueiden potentiaalia ei saada käyttöön. Keskeinen käytännön hanke on arktisen neuvoston (AC) vahvistaminen. Se tuo yhteen kaikki kahdeksan arktista valtiota ja alueen alkuperäiskansat. Teinkin kuusi ehdotusta, jotka tekisivät arktisesta neuvostosta entistä vahvemman.

Esitin myös ensimmäisen arktisen huippukokouksen koolle kutsumista. On korkea aika viedä arktinen politiikka huipputason käsittelyyn. Pohjoisten alueiden merkitys on nousemassa ja jo nyt sitä luokkaa, että perusteet huippukokoukseen ovat olemassa. Huippukokous antaisi arktiselle neuvostolle uuden ja uskoakseni entistä myönteisemmän suunnan.

Suomesta löytyisi hieno paikka myös huippukokouksen järjestämiseen. Tuo paikka on tietysti Rovaniemi!

Comment

required