Pari viimeistä päivää on mennyt Antti Satulin muistokirjan parissa. Olemme päässeet vedosvaiheeseen. Kirja lähtee painoon ensi viikolla ja se julkaistaan 6. helmikuuta.

Vedoksen viilaaminen on aina puuduttavaa puuhaa, mutta valo tunnelin päässä antaa lisävauhtia. Sitä haluaa nähdä valmiin kirjan mahdollisimman pian.

Kirjan toimittajan ominaisuudessa olen lukenut kaikki luvut kolmeen kertaan. Lukuja on yhteensä 21, sivuja 444 ja kirjoittajia 37. Tuli taas opittua uutta.

Kirjan nimi on Marginaalista ytimeen – Suomi Euroopan unionissa 1989-2003. Se kuvaa Suomen matkaa EU:n jäseneksi ja tarkastelee meidän ensimmäisiä jäsenyysvuosia. Kirja alkaa Suomen ETA-valmisteluista 1990-luvun alussa ja päättyy vuoteen 2003, Paavo Lipposen toiseen hallitukseen.

Kirjan artikkeleissa analysoidaan muun muassa Suomen jäsenyysneuvotteluja ja jäsenyyden ensiaskeleita sekä Amsterdamin ja Nizzan sopimuksien syntyä, rahoitusneuvotteluja ja EU:n laajentumista. Niissä pohditaan myös Suomen ensimmäistä puheenjohtajuuskautta ja tulevaisuuskonventtia ja yleensä Suomen roolia EU:n jäsenmaana.

Kirjoittajat ovat kaikki EU-ammattilaisia politiikasta, virkamieskunnasta, akateemisesta maailmasta ja median puolelta. Kirjoittajiin kuuluvat muun muassa Paavo Lipponen, Veli Sundbäck, Eikka Kosonen, Reijo Kemppinen, Sauli Niinistö, Olli Rehn, Leif Sevón, Olli Kivinen, Janne Virkkunen, Matti Mörttinen, Nina Törnudd, Esko Antola ja Peter Ekholm.

Toivottavasti ”järkäleestä” tulee hyödyllinen EU-opus.

Comment

required