Kuullostaa dramaattiselta, mutta kyseessä on ”vain” Staffan Bruunin uusin jännärikirja Fällan i Brunnsparken, eli ansa Kaivopuistossa.

Bruun on suomenruotsalaisten dekkarikuningas, huumoria viljelevä Ilkka Remes. Bruunin dekkariura alkoi vuonna 1992, jolloin hän julkaisi Club Dominan. Sen jälkeen hän on julkaissut kahdeksan jännäriä tasaisin välein. Kirjojen nimistä – esimerkiksi Kinesisk rulett tai Pizza al-Qaida – näkee jo mistä tuuli puhaltaa. Kirjat ovat yhdistelmä jännitystä ja huumoria ajankohtaisiin tapahtumiin puettuna. Hän osaa kirjoittaa pilke silmäkulmassa.

Bruunin viimeisin, Fällan i Brunsparken, jatkaa tätä sarjaa. Siinä mennään eikä meinata. Tarina lähtee liikkeelle murhasta. Kirjan sankari, italialaiset sukujuuret omaava suomalainen vastavalittu hallintopäällikkö, Antonio Sallinen, herää yöllä pomonsa asunnosta eroottisen tanssijan, Tanjan viereltä. Sallinen ei muista illasta mitään. Kauniista seuralaisesta ei ole avuksi, koska hän on kuollut.

Fällan i Brunnsparken on mukaansatempaava humoristinen dekkari.

Tästä lähtee liikkeelle tapahtumien vyyhti, jossa Sallinen lähtee itse selvittämämään murhaa.  Kirjan muita hahmoja ovat Sallisen vaimo Charlotta ja hänen vanhempansa, sekä Sallisen työkaveri Kimmen ja heidän pomonsa Herman Schultz.

Tarina juoksee hyvin. Juoni on hyvä. Helsinkikuvaukset ovat osuvia. Sekaan mahtuu myös mielenkiintoisia kuvauksia perhesuhteista, parisuhteista, pettämisestä, piilevästä rasisismista, suomenruotsalaisuudesta ja kunnianhimosta. Ketään ei säästellä.

Vaikka toinen kotimainen olisikin vähän ruosteessa, niin voin lämpimästi suositellan Bruunin kirjoja, myös tätä viimeisintä. Ne ovat helppolukuisia. Kieli on selkeää. Sekaan mahtuu muutama suomenkielinen sanakin…joskin aika usein kirosanan muodossa.

Staffan Bruun ei ole vain kirjailija. Hän on suomenruotsalaisen kulttuurin moniottelija. Bruun tunnetaan myös Hufvudstadsbladetin pitkäaikaisena toimittajana ja suositun radioohjelman – Fritt Fram – vetäjänä. Jälkimmäistä hän on juontanut yhdessä Stefan Lundbergin kanssa vuodesta 1989.

PS. Kirjan takakannessa taitaa olla pieni virhe. Murhatun henkilön nimi on väärin kirjoitettu. Onneksi kirjan nimeen ei sattunut kirjoitusvirhettä, muuten siitä olisi voinut tulla Fällan i Bruunsparken

 

Comment

required