Vaaleissa äänestäminen on juhlallinen tilaisuus. Ulkona liehuvat Suomen liput. Vaalilautakunnan jäsenet tarkastavat paperiluettelosta äänioikeuden. Lippuun lyödään leijonaleima, ja se pudotetaan puiseen, sinetöityyn uurnaan. Moni käy äänestyksen jälkeen vaalikahveilla. Suomen demokraattinen prosessi järjestelyineen toimii tutulla ja turvallisella tavalla, vuosikymmenten kokemuksella.

Samalla on mietittävä, onko saavutettu paras mahdollinen järjestely. Vastaako se ihmisten elämää nykypäivänä? Ennakkoäänestys on tuonut paljon joustavuutta, ja yhä useampi käyttää sitä. Pankkiasiointi on ollut mahdollista verkkossa jo pitkään, ja lähivuosina jopa perinteistä perinteisimmät ylioppilaskirjoitukset muuttuvat sähköisiksi.

Eri puolilla maailmaa asuu noin 210 000 äänioikeutettua Suomen kansalaista. Monet heistä ovat ottaneet yhteyttä ja harmitelleet, miten vaikeaa on ehtiä Suomen edustustoon äänestämään. Pitkä matka ja työaika voivat käytännössä rajoittaa kansalaisoikeuden käyttämistä.

Sähköinen äänestäminen, erityisesti nettiäänestäminen, olisi hyödyksi ulkomailla asuville suomalaisille. Myös kotimaassa monet hyötyisivät siitä, että äänestämiseen olisi nykyistä helpompia vaihtoehtoja. Voi ajatella, että nettiäänestyksen mahdollisuus edistäisi esimerkiksi liikuntaesteisten osallistumista vaaleihin.

Netti on erityisesti nuoremmille luonnollinen toimintaympäristö. Siitä on tullut jokapäiväistä arkista kanssakäymistä. Myös kansalaisena toimiminen ja yhteiskunnallinen osallistuminen kannattaisi viedä laajemmin sinne, missä ihmiset ovat. Siksi kannatan nettiäänestämisen kokeilemista.

On tärkeää huomioida sekin, että nettiäänestys voisi lisätä äänestysaktiivisuutta. Yhä suurempi osa suomalaisista antaisi äänensä vaalissa. Se vahvistaisi demokratiaa. Mitä suurempi osa suomalaisista on antanut vaalissa äänensä, sitä suurempi on myös valittujen päätöksentekijöiden saama valtuutus.

Lähin esimerkki nettiäänestämisen mahdollisuudesta on tietenkin Viro. Siellä nettiäänestys on ollut yhtenä mahdollisuutena mukana jo vuodesta 2005 saakka. Viron käytännön kokemukset ovat olleet myönteisiä, vaikka ulkopuolisilta tarkkailijoilta onkin tullut huomioita järjestelmän auditoinnista ja testauksesta sekä prosessin avoimuudesta.

Sähköistä äänestystä on kokeiltu Suomessa kunnallisvaaleissa vuonna 2008 Vihdissä, Kauniaisissa ja Karkkilassa. Tuolloin kyse ei ollut nettiäänestyksestä vaan äänestyspaikalla tapahtuvasta äänestyksestä, jossa käytettiin äänestyskonetta.

Vuoden 2008 kokeilun kokemukset on kerrattava yksityiskohtaisesti ja otettava niistä opiksi. Sähköisestä äänestyksestä ja nettiäänestyksestä on niin monia hyötyjä, että niille kannattaisi antaa mahdollisuus onnistua.

Nykymallissamme äänestystapahtumasta ja ääntenlaskusta huolehtivat tavalliset ihmiset, eikä erityisasiantuntemusta tarvita prosessin missään vaiheessa. Vaalisalaisuus säilyy, tuloksen oikeellisuuteen voi luottaa, äänet voi tarvittaessa laskea uudelleen tuloksen varmistamiseksi. Vaalituloksen laajamittainen väärentäminen on käytännössä mahdotonta.

Muun muassa näiden vaatimusten pitäisi mahdollisimman pitkälle täyttyä myös sähköisessä järjestelmässä. Vaalijärjestelmän luotettavuus on demokratialle tärkeä elementti, ja siitä täytyy pitää kiinni. Odotan mielenkiinnolla oikeusministeriön nettiäänestystyöryhmän loppuraporttia, jossa näihinkin asioihin on pureuduttu. Työryhmä asetettiin vuonna 2013, ja sen tulosten on määrä olla käytettävissä hallitusneuvotteluihin mennessä.

Tällä viikolla minulle tarjoutuu mahdollisuus keskustella asiasta myös Viron uudelleenvalitun pääministeri Taavi Roivaksen kanssa. Kiinnostuneena kuuntelen, miten Viron malli toimii.

19 Comments
  1. Petri Sainio
    13.04.2015 09.50

    Tästä asiasta on helppo olla samaa mieltä pääministeri Alexander Stubbin kanssa. On lähes skandaalimaista, että itse itseään modernina ja kehittyneenä valtiona pitävässä Suomessa ei äänestys ole edes vaihtoehtotasolla siirtynyt verkkoon.

    Olen varma, että nettiäänestyksen vaikutus olisi äänestysprosentin nousun kannalta huomattava. Tietysti on otettava huomioon se, että varsinkin vanhemmassa väestössä on edelleenkin ihmisiä, joille tietokone on lähinnä UFO – tai paremminkin URO: Unidentified Resting Object – joten siirtymävaiheessa tulisi pitää huolta kaikkien kansalaisten äänestysmahdollisuudesta.
    Tosin fakta on se, ettei nykyisellä systeemilläkään kaikille tasavertainen ja kohtuullisen helppo äänestysmahdollisuus toteudu; syrjäseuduilla ja ulkomailla asuville äänestäminen voi olla kohtuuttoman vaikeaa.

    Ehdottomasti KYLLÄ verkkoäänestysmahdollisuudelle!

    Reply
  2. Tage Johansson
    13.04.2015 09.51

    Suomi IT -teknologian yhtenä esikuvamaana saisi olla häpeissään, ettei nettiäänestys ole täällä jo normi.

    Se ei kuitenkaan poista edelleenkään suurinta vaaleihin liittyvää ongelmaa: Epäpätevien sekä perustiedot monistakin asioista omaamattomien ehdokkaiden pysymistä enemmistönä vaalilistoilla. Koulutuksen ja tiedon puutetta.

    Olisiko jonkinlainen eduskuntaan pääsemisen pääsykoe yhteisikunnallisista ja taloudellisista perustiedoista paikallaan? Suurin osa kansanedustajaehdokkaista ei omaa minkäänlaisia perustietoja esim. kansantalouden kausaliteeteista – miten silloin voi tietää edes mitä pitää ehdottaa tehtäväksi, jotta nuo epäkohdat taloiudellisissa asioissa ja nykytilanteessa parantusivat? Järkevä Parlamentaarinen kansanvaltahan ei voi toteutua myöskään sillä tavalla, että meillä on Arkadianmäki täynnä nk. kylähulluja ja tiedoiltaan pätemättömiä – ei mikään kansakunta ansaitse asioittensa sellaista huonoa hoitoa. Ellei se halua tuhoutua.

    Reply
  3. Marjut Hurtig
    13.04.2015 10.55

    Ehdottomasti pitäisi saada nettiäänestäminen toimintaan. Heti seuraaviin vaaleihin.

    Reply
  4. Mika Kaakinen
    13.04.2015 12.37

    Hyvä, että tuet Haglundia. Muistakaa vetää yhtä köyttä. Älkää antako Venäjälle liikaa köyttä. Näitten tapahtumien jälkeen olen kääntymässä Nato jäsenyyden kannattajaksi.

    Muistakaa vetää hallituksessa yhtä köyttä.

    Reply
  5. Kristian Karimo
    13.04.2015 21.14

    Juuri tätä samaa asiaa ehdotin viikonloppuna facebookissa. Nettiäänestäminen toisi merkittävää lisäarvoa ja sen avulla uskon, että äänestysprosentti saataisiin nostettua noin 80 %:iin.

    Reply
  6. Pekka Parnanen
    13.04.2015 21.58

    Kyllä nettiäänestys on nykyaikaa ja mielestäni Eestin esimerkkiä pitäisi Suomen seurata, ehdottomasti. Eestistä löytyy hyvä referenssi ja myös käytännön kokemusta ja osaamista jo muutamastikin vaaleista.

    Reply
  7. pietro jokiheimo
    14.04.2015 07.54

    Kulosaaren koulusta kuten tunnettuja Arhinmäki ja Jaajo ja myös Ihamuotilat
    olisi kiva asia ne Ihamuotilan konsernin korvaus velat minulle siitä auto onnettomuudesta
    daimler cryshler tuotteella mersulla
    fiat cryshler jo ennakko tapauksena maksanutkin tälläisestä korvauksia
    sasinkin mielestä minulle kuuluu korvata
    usa lähetystön ameriikan kirjasto ja usa the white house Lets move sivulla mainitsenkin nämä sauli niinistön hallituksen korvus velat

    Reply
  8. helena kronqvist
    14.04.2015 17.47

    Tietenkin internet äänestys.
    Onkohan nuoriso enemmän kiinnostunut asiakysymyksistä kun tavanomaiseselta vaalikamppailusta tvssä ja lehdistössä? Tai julkisissa paikossa…tallaaaminen. Ehkä arenan pitäisi muuttua? Missä nuoret liikkuvat, missä vanhat kun me…Netissä! Tietenkin. Sisältö, interaktivisuus? Tapa lähestyä nuoria mutta koskee kaikkia ikäluokkia. Minunkaan ikäinen ei katso enää Lövenin ja Reinfeldtin vaaliotteluja Ruotisissa. zzzzz. Toivoa on muutokseen. Kör på. Först som visar att det funkar, vinner? Hälsningar fr Stockholm.

    Reply
  9. marja-riitta ritanoro
    15.04.2015 05.33

    Mahtavaa saada äänestää verkossa. Nuoret ovet mukana seuraamassa maailman menoa verkossa. Suomi voisi johtaa äänestystä verkossa. Ja sen lisäksi voi mennä vaalipaikalle ne jotka haluavat. Milloin aloitetaan?
    Terveiset Ruotsista jossa on suomenkieliset hallintoalueet ja nykyään annetaan kansalaisuukin takaisin joka menetettiin jos halusi äänestää. Suomessa on hyvä verkkoturvallisuuskin joka täältä puuttuu. eTeacher Without Borders.

    Reply
  10. Risto Virrankoski
    15.04.2015 09.04

    Nykysysteemi on hyvä. Se takaa tietoturvan ja sen, että kenenkään mitenkään painostamatta voi ’kopissa’ antaa äänensä. Vaivannäkö mennä äänestyspaikalle on pieni hinta näistä eduista. Tähän vaivannäköön liittyy myös se, että silloin todennäköisemmin valinta on tehty harkiten eikä ehkäpä hetken mielijohteesta.

    Reply
  11. Vilho Partanen
    15.04.2015 10.20

    Silloin kun ICT-toimii kunnolla, onhan se ihanaa, mutta ala vilisee riskejä, jotka osin tunnetaan ja osin ei. https://cloudsecurityalliance.org/research/top-threats/

    Minkä ihminen on tehnyt, sen voi toinen ihminen murtaa.

    Riittää, että pilvipalvelin ja siinä tapahtuva toiminta otetaan haltuun, niin voidaan yksinkertaisin konstein vähällä väellä sekaantua vaaleihin. Perinteisen vaalin väärentäminen vaatii monimutkaiset järjestelyt ja paljon ihmisiä, ja siitä leviää tieto nopeasti ja laajalti nykyaikana.

    Ainakin tärkeät valtiolliset vaalit on syytä hoitaa perinteisellä tavalla: presidentin ja eduskunnan valitseminen ovat ne tärkeimmät, joihin jollakin vaikka ulkoisella taholla voisi olla riittävä motivaatio ja taito sekaantua.

    Sitten muut vaalit; kunnallis- ja kirkollisvaalit, EU -vaalit, neuvoa antavat kansanäänestykset… puhumattakaan keskusliikkeiden vaaleista, euroviisuista ja missikisoista.

    Ne voisikin mieluusti hoitaa sähköisesti ja kotoa osin vaikka älypuhelinapplikaatiolla. Noita nyt ei kukaan viitsi tosissaan alkaa manipuloimaan.

    Reply
  12. Laila Snellman
    15.04.2015 13.10

    Tsemppiä loppuviikolle. Omalta osaltani olen yrittänyt puhua ympäri epävarmoja kokoomuksen puolelle. Aika moni saanut RKP ja Piraatit vaalikoneissa. Nyt todella tärkeää saada kokoomus nousuun. Suoriuduit hyvin ”kaksintaistelusta”, nyt vain luottavaisesti eteenpäin! SDP:lle 40.000e/v ansio on korkea tulo ja sietää verottaa lisää, sellaista keskiluokka haluaa kuulla.

    Hengessä mukana,

    Laila Snellman

    Reply
  13. Juha Rannisto
    15.04.2015 13.20

    Ulkosuomalaisille nettiäänestys olisi siunaus. Perinteisellä mallilla äänet tulevat kalliiksi sekä äänestäjille että veronmaksajille. Varsinkin kansalaiselle, joka joutuu matkustamaan maasta toiseen lähimmälle äänestyspaikalle.

    Jos Viron malli ja työryhmä niin osoittavat, nettiäänestystä voitaisiin kokeilla ensin ulkomailla. ¼-miljoona ulkosuomalaista kiittää ja kumartaa.

    Reply
  14. Meymuun Ahmed
    16.04.2015 17.53

    Hei

    Nimeni on Meymuun Ahmed. Olen 9 luokkalainen Itäkeskuksen peruskoulusta. Meidän pitää seurata jotakin henkilöä vaaleista ja tehdä esitelmä hänestä. Minä päätin tehdä sinusta. Tässä minulla olisi muutamia kysymyksiä sinulle.
    Toivottavasti sinulla on aikaa vastata näihin.

    1. Mikä on tärkein saavutuksesi josta olet erittäin ylpeä? (politiikkona)
    2. Olet sosiaalisen median aktiivinen käyttäjä. Koetko sen saavan äänesi kuulumaan nuorisolle? (politiikkona)
    3. Mitä Suomen tulisi tehdä, jotta velkaantuminen loppuisi? (politiikkona)
    4. Toivotko että lapsistasi tulisi politiikkoja? (politiikkona)
    5. You said in your blog that when your children go to bed in the evening you tell them four things: dream, believe, work hard and suceed. why those four? (Isänä)

    thank you for your time and good luck in the elections

    kind regards

    Meymuun Ahmed

    Reply
  15. Jouni Pulli
    16.04.2015 18.34

    Kyllä, mutta ei vielä. Hyvä ja eteenpäin katsova ajatus, mutta tietoturvamme on vielä liian alhaisella tasolla tätä ajatellen, varsinkin huomioiden korkean vaatimustasomme luotettavuudesta. Ehkä olemme juuri sen verran merkittävämpi alue kuin esim. Viro, että meidän on saatava suurempi varmuus systeemin toimivuudesta oloissamme.

    Reply
  16. Mika Kaakinen
    17.04.2015 14.42

    Luin arvohaastattelunne. Teillä on hyviä ajatuksia esim. rahasta. Timo Soinin arvot ovat kuitenkin lähempänä omani, joten Soini saa ääneni.

    Pidän teistä hyvin paljon. Olette kunnon mies. Timo Soinin arvot ovat kuitenkin lähempänä omiani. Siksi Soini saa ääneni.

    Olen tyytyväinen siihen, että kriisitietoisuus on kasvanut päätäjien joukossa koskien valtiontaloutta. Valtiontalous on kriisissä. Alijäämä on noin 10 miljardia euroa. Jättimäinen summa, joka pitää kuroa umpeen yhden tai kahden vaalikauden aikana.

    Jumalan siunausta, onnea ja menestystä työhönne.

    Reply
  17. Anton Rissanen
    22.04.2015 10.16

    IT-alan asiantuntijana on huomautettava, että elektronisesta äänestyksestä ei ole yhtäkään tunnettua, luotettavaa toteutusta.

    Esimerkkinä mainitsemasi Viron äänestysjärjestelmä ei tarjoa mitään mahdollisuutta tarkistaa äänestystuloksen oikeellisuutta, sillä voidaan ainoastaan arvailla numeroiden perusteella onko tulos uskottava. Mutta mitä tehdään jos on syytä epäillä vaalivilppiä?

    Viron järjestelmällä tarkistuslaskenta on mahdotonta ja kukaan ei todellisuudessa tiedä pitävätkö äänestystulokset paikkansa. Pitää vain luottaa että yksikään tietojärjestelmän kanssa työskentelevä ei ole harjoittanut vilppiä. Paperisessa äänestyksessä merkittäviin äänimäärien muutoksiin tarvitsee aina isomman joukon mukana olevia äänten vääristelijöitä ja näin kiinnijäämisen riski nousee sitä mukaa mitä enemmän ääniä yritetään muokata. Digitaalisissa järjestelmissä riittää että yksi henkilö pääsee vääristelemään ääniä, jonka jälkeen voi olla mahdollista että koko äänestystuloksen voi muokata mieleisekseen.

    Ennen kuin on olemassa edes teoreettinen mahdollisuus toteuttaa tietojärjestelmä, joka antaa mahdollisuuden äänestämiseen anonyymisti ja siten, että tuloksen voi todentaa paikkansapitäväksi, on elektronisen äänestyksen kanssa hoppuileminen todellinen ”race to bottom”, eli juoksemme kohti kielekettä, jonka pohjalla on äänestysjärjestelmä jonka tuloksiin ei voi luottaa. Kilpailua siihen en halua Suomen voittavan.

    Toki asian tutkiminen kannattaa aina, ja toivon itsekin että alan tutkijat löytäisivät jonkin keinon, jolla äänestystuloksen voi pitää sekä anonyymina että luotettavana. Mutta annettaisiinko asiantuntevien tutkijoiden ensin löytää se luotettava järjestelmä ja siihen asti käyttää luotettavaa paperijärjestelmää?

    Reply
  18. Vilho Partanen
    24.04.2015 10.01

    Elämme sellaista aikaa, että suurin osa talouselämän ja hallinnon keskeisistä toiminnoista tapahtuu tietoverkoissa, ja samaan aikaan tietoturvariskejä sekä toteutuu että ohitetaan silkalla tuurilla.

    Riskien koko kuva alkaa vasta hahmottumaan, ja niistä tunnetaan osa ja osa selviää vasta paljastuessaan.

    Jos tässä vaiheessa keskeiset vaalit, joiden tuloksena päätetään sodasta ja rauhasta sekä valtion olemassaolosta ja sen ilmentymistä, aletaan äänestämään netin varassa, vaara ulkoisen tai sisäisen pienen piirin suoranaisesta valtiokaappauksesta kasvaa suureksi.

    Sitten on olemassa suuri määrä vaaleja ja vastaavia, joilla ei ole kovin suurta merkitystä tai jotka ovat käytännössä mielipidemittauksia ollen joko sitova tai tulkiten noudatettavia, ja joiden osanotto on vaivalloisuuden vuoksi vähäistä.

    Noita voisikin jo nyt järjestää netissä joko suurella tai vähäisemmällä turvariskillä vaikkapa kokeiluna äänestysinnon lisäämiseksi.

    Reply

Comment

required