Mahtava viikko takana. Käytin aikani tällä viikolla yhden uuden tonttini, vientiministerin, tehtävien opetteluun. Suomen BKT:sta vienti muodostaa 40% ja verotuloista se tuo noin puolet. Merkittävästä jutusta on siis kyse, niin meidän suomalaisten työpaikkojen kuin kasvun ja taloudellisen menestyksenkin kannalta.

Aloitin maanantaina Angry Birdsien päämajassa, jossa tapasin Mighty Eagle Peter Vesterbackan ja FinPron Pekka Pärnäsen. Tällä jengillä on uskomaton tekemisen meininki ja hurjat kasvuluvut. Tiesitkö muuten, että Angry Birds ?peli on 1,5 vuotta julkistamisensa jälkeen ladattu jo yli 250 miljoonaa kertaa erilaisiin mobiilialustoihin? Nyt tuoteperhettä on laajennettu pehmoleluihin, vaatteisiin ym. oheistuotteisiin.

Angry Birdsien takana oleva Rovio aloitti pienenä ohjelmistoyrityksenä. Kesti useamman vuoden ennen kuin hittituote Angry Birds löytyi. Sen löytymisen jälkeen uskoa menestykseen ei ole puuttunut. Tavoitteena ei ole ollut olla paras viihdebrändi Suomessa, Euroopassa tai edes koko maailmassa…! Tällaista rohkeutta ja uskallusta kuin olisi monella muullakin suomalaisyrityksellä, niin vientimme ? ja työpaikkamme ? kasvaisivat kohisten.

Peter Vesterbacka oli ensimmäinen tapaamistani vientiyritysten johtajista. Olen asettanut tavoitteekseni tavata nyt heinä-elokuussa 50 suomalaisten vientiyritysten edustajaa kysyäkseni heiltä, mitä voin tehdä suomalaisen viennin edistämiseksi. Kuunteleminen ja oppiminen ovat nyt minulle tärkeitä. Tällä viikolla tapasin myös Konecranesin Pekka Lundmarkin, jonka kanssa keskustelimme teknologiateollisuuden vientinäkymistä.

Syksyllä alkavat vienninedistämismatkat, joita teen 1-2 joka kuukausi eri puolille maailmaa. Euroopassa ja Yhdysvalloissa valtion rooli on vähäisempi, mutta niin Kiinassa, Venäjällä, Lähi-Idässä kuin Etelä-Amerikassakin valtion muskeleita tarvitaan porttien avaamiseksi. Ajatuksenani on, että kullakin matkalla on selkeät tavoitteet ja osallistujat valitaan sen mukaisesti. Niin pk- kuin suuryrityksistäkin. Jotta työ ei jäisi vain tähän alkuvaiheeseen, kokoan erilaisia taustaryhmiä tukemaan vienninedistämistyötä. Kauppalehti julkaisi muuten torstaina haastattelun vienninedistämissuunnitelmista, jos haluat tutustua näihin ajatuksiini tarkemmin.

Vientiin liittyi myös tiistainen tapaamiseni Kiinan suurlähettilään HUANG Xingin kanssa. Sovimme alustavasti syksyn vienninedistämismatkoista sekä keskustelimme muista ajankohtaisista aiheista. Viikkoon mahtui paljon opiskelua ja onneksi aikaa jäi myös suunnittelulle tiimini kanssa syksyä silmälläpitäen. Tästä voi lähteä loistofiiliksillä viikonlopun viettoon. Suunnitelmat syksyn osalta alkavat näyttää hyviltä.

Ensi viikon maanantaina osallistun vielä yleisten asiain neuvoston kokoukseen Brysselissä, jossa aiheena EU:n rahoituskehysneuvottelut eli unionin rahankäyttö vuosina 2014-2020. Samalla tapaan budjettikomissaari Lewandowskin, kauppakomissaari De Guchtin ja Rehnin Ollin. Kaikki vanhoja tuttuja aikaisemmista tehtävistä, mutta nyt tapaan heidät ensi kertaa uudessa roolissani. Sitten alkaa kauan odotettu loma!

P.S.

International Herald Tribunessa oli erinomainen Thomas L. Friedmanin kolumni yrityselämän ja työmarkkinoiden murroksesta otsikkonaan?The start up of you?. Kannattaa lukea!

Comment

required