Tapasin tänään kaimani Alexanderin. Alexander Downer, YK:n pääsihteerin erityisneuvonantaja Kyproksen jälleenyhdistymisneuvotteluissa, kävi briiffaamassa Kyproksen neuvotteluprosessista.

YK:n pääsihteerin Kypros erityisneuvonantaja Alexander Downer

Arvostan Downerin avointa ja selkeää otetta. Euroopan ulkopuolisena ja poliittisesti painavana persoonana hänellä on vipuvartta tukea ja kannustaa osapuolia tarvittavalla tavalla. Ennen nykyistä tehtäväänsä hän toimi Australian ulkoministerinä pitkän tovin, vuodesta 1996 alkaen.

Kansainvälisen politiikan historia tuntee puolisen tusinaa loputtomalta vaikuttavaa poliittista neuvotteluprosessia. Kyproksen kysymys on yksi sellainen. Downer tekee hyvää työtä. Saaren takaajavaltiot UK, Kreikka ja Turkki kannustavat kulisseissa. Vastuu etenemisessä on kuitenkin osapuolilla itsellään.

Rohkaisevaa on, että prosessi vaikuttaa jatkuvan saaren turkkilaisyhteisön vaalien jälkeen ennallaan. Kyproksen presidentti Christofias ja turkkilaisyhteisön uusi johtaja Eroglu jatkavat periaatteessa siitä, mihin Eroglun edeltäjän Talatin kanssa jäätiin.

Neuvottelut eivät silti voi jatkua enää vuosikymmeniä. Kreikkalais- ja turkkilaisyhteisöjen on kyettävä nousemaan tunteidensa yläpuolelle. Kyproksen ratkaisematon kysymys heijastuu monelle eri foorumille ja haittaa kansainvälistä yhteistyötä. Sillä on merkittäviä vaikutuksia EU:lle. YK:n ns Annanin suunnitelma ei vuonna 2004 edennyt ratkaisuun asti, ja EU sai jäsenekseen jaetun saaren kreikkalaisosapuolen. Tilanne on sittemmin ollut vaikea.

Status quo ?tilanne ei hyödytä ketään. Siksi prosessille onkin tärkeätä luoda painetta asettamalla sille takaraja. YK tahtoo, että vuoden lopussa tarkistetaan, missä mennään. Saaren yhdistymisen vaihtoehto on, että Kyproksen jako sinetöidään pysyvästi. Osapuolten kannattaa pohtia, miltä tulevaisuus jälkimmäisen vaihtoehdon suhteen näyttäisi. Olen tunnetusti optimisti, mutta taipuvainen uskomaan Downerin arviota siitä, että mahdollisuudet ovat 50-50.

Suomella on vahva rekordi vuosien ajalta etsiä ratkaisua Kyproksen kysymykseen. Olemme nytkin valmiita auttamaan tarvittaessa.

 

Comment

required