Nyt on ihan pakko hehkuttaa. Ilkka Kanerva on ollut Suomen ulkoministerinä vajaat kaksi viikkoa. Mielestäni hän on aloittanut hommat enemmän kuin loistavasti.

Hallitusohjelmassa peräänkuulutettiin aktiivista ulkopolitiikkaa ja sitä se onkin ollut ”isolla” A:lla.

Lyhyt kertaus kahden viikon tapahtumiin.

1. Kanerva ottaa ensi töikseen progressiivisen kannan EU:n perustuslakiin. Vastustaa minisopimusta ja haluaa pitää kiinni perustuslain substanssista.

2. Tapaa Carl Bildtin Tukholmassa. Keskustelua muun muassa Naton nopean toiminnan joukoista. Bildt hehkuttaa, että Suomen linja on muuttunut.

3. EU-ulkoministerikokous Luxemburgissa. Tärkeitä tapaamisia. Tiukka linja EU:n perustuslaista.

4. Nato-ulkoministereiden kokoukseen Norjaan. Siellä tapaaminen muun muassa USA:n ulkoministeri Ricen kanssa. Saadaan kauan kaivattu kutsu Yhdysvaltoihin.

5. Vahva kannanotto Viron patsaskriisiin. Yhteydenotto puheenjohtajamaa Saksan ulkoministeriin. Toivoo EU:lta solidarisuutta Viron suuntaan.

6. Lähtee seuraavaksi vierailuille Berliiniin ja Viroon.

Tässä on nyt todellinen tekemisen meininki. Tällaista aktiivisuutta ei olla nähty pitkään aikaan. Suomen ulkopolitiikka on takaisin raiteillaan. Loistavaa Ike!

PS. Osallistun tänään iltapäivällä (18.20-18.40 paikallista aikaa) Radio Francen suoraan keskusteluun Ranskan presidentin vaaleista. Ensin Romano Prodi puolustaa Segolene Royalia ja sen jälkeen meikäläinen puolustaa Nicolas Sarkozya. Niin ne tiet yhtyy…

Illalla katson vielä Ranskan televisioista presidenttikamppailun ainoa TV-duellin. Kommentoin molempia viimeistään huomenna.

Comment

required