”Jättekiva meppikiertuedag” sanoisi stadilainen kvasihurri. Tänään vietin erinomaisen päivän Ahvenanmaalla. Järjestelyistä vastasivat Susanne Eriksson ja Johan Ehn. Tack ska ni ha!

Tapasin mm. maaneuvos Roger Nordlundin (siis Ahvenanmaan ”pääministerin”), Peter Grönlund ja Carina Aaltosen (molemmat maakuntapäivien edustajia) sekä legendaarisen Gunnar Janssonin (entinen kansanedustaja). Näiden tapaamisten lisäksi lounastin paikallisen Nya Åland-lehden toimittajan kanssa, luennoin Ålands Lyceumissa ja kävin Radio Åland haastattelussa.

Aamulla huomasin, että maailma on pieni paikka. Aamuaterialla Hotelli Archipelagossa törmäsin Suomen Kuvalehden Pekka Ervastiin. Hän oli metsästysretkellä. Varmuuden vuoksi todettakoon, että lintujen kevätmetsästyskausi ei ole käynnissä…

Isännät olivat printanneet ihan virallisen ohjelman kuvineen. Meppiä punastutti.

Päivän mittaan opin taas paljon uutta mm. Ahvenanmaan itsehallinnosta, EU-valmistelusta ja paikallispolitiikasta.

Ahvenanmaan asema on ainutlaatuinen, vaikka Euroopassa onkin 75 lakiasäätävää aluetta. Itsehallinto on tärkeä osa 27 000 asukkaan Ahvenanmaan identiteettiä.

EU-valmisteluissa ongelmana on usein, että tietyt unioniasiat ovat osa Ahvenenmaan itsehallintoa. Ahvenanmaalaiset haluavat ymmärrettävistä syistä olla mukana valmistelemassa näitä kysymyksiä. Usein törmätään myös kielimuuriin.

Poliittisesti on kolme jakolinjaa – oikeisto ja vasemmisto, Maarianhamina vastaan kunnat ja itsehallinto vastaan itsenäisyys. Tiukkaa vääntöä suuntaan ja toiseen.

Päivän teemoja olivat lintujen kevätmetsästys, nuuska ja pyöriäiset. Kaikki nostavat monen Ahvenanmaalaisen EU-karvat pystyyn. Mielestäni oikeutetusti.

Lensin Ahvenanmaalta pienkoneella Tukholmaan, jossa ehdin tavata pikaisesti kaksi bestistäni, Jusan ja Jonnen, sekä kummityttöni Elisan. Elämä on täynnä pieniä hetkiä, jotka ilahduttavat.

Noteerasin, että Slovakian presidentti Ivan Gasparovic on kritisoinut Euroopan parlamenttia saksalaisessa Die Welt lehdessä. Hänen mielestään parlamentti on turha mammutti. Gasparovic ehdottaa, että parlamentti kokoontuisi vain neljä kertaa vuodessa, ja silloinkin kansallisista parlamenteista valittujen edustajien voimalla.

Saman kaltaisia ehdotuksia on ollut maanosan EU-vastaisimmalla valtionpäämiehellä, Tshekin Vaclav Klausilla, sekä ulkoministerillämme Erkki Tuomiojalla.

Daily Telegraph ja European Voice soittivat ja pyysivät kommentteja. Totesin, että kannatan periaatteellista keskustelua ylikansallisesta demokratiasta sekä Euroopan parlamentin vallasta ja vastuusta. Totesin myös, että parlamentin kansallistamista kannattavat tahot suhtautuvat Euroopan integraatioon yleensä varauksellisesti. Toivottavasti aiheesta lähtee liikkeelle syvällisempi keskustelu.

PS. Huomasin tänään hauskan jutun Ilta-Sanomissa. Siinä velmuiltiin avustajieni määrästä. Oikein, niin pitääkin. Veikkaan kuitenkin, että luku oli bongattu eräästä vanhasta lehtijutusta.

Väärinkäsitysten välttämiseksi: alkuperäisen jutun luku (7) on otettu kotisivujeni ”avustajat”-kohdan valokuvasta, jossa minä olen yksi seitsemästä. Siinä oli myös mukana yksi ”exä”, eli Jani Johansson.

Juho Romakkaniemi, kokoomusmeppien yhteinen avustaja, siirtyi juuri Jyrki Kataisen avustajaksi. Eli tällä hetkellä minulla on ”vain” neljä avustajaa. Uutta yhteistä avustajaa haetaan parhillaan…taidan muuten olla just sellainen meppi, joka tarvitsee paljon avustajia pitämään minut aisoissa…

Comment

required