Kävin mielenkiintoiset kahdenväliset keskustelut Afrikan suuren miehen, Jean Pingin, kanssa. Ping on Afrikan unionin komission puheenjohtaja, vähän samoin kuin meillä on EU:n komission puheenjohtaja Barroso. Pingin tehtäväkenttä on vaikuttava. Edellistä vertausta voisi jopa jatkaa määritellen, että hän on Barroso, van Rompuy ja Ashton yhteensä.
Keskityin kuulemaan Pingin näkemyksiä siitä, miten hän näkee Afrikan suurimmat haasteet ja miten niitä hänen mukaansa voisi ratkaista. Afrikkalaiset tietävät itse parhaiten, miten mantereensa ongelmia avata.
Puheenjohtaja Jean Ping ((kuva: Eero Kuosmanen)
AU on kehittynyt painavaksi järjestöksi ja mantereen vahvaksi edustajaksi. Järjestö on kyennyt sopimaan yhteisistä arvoistaan ja pyrkii toimimaan niiden mukaisesti. Afrikan vastuunkanto omista asioistaan on kasvamassa.
Kävimme läpi mantereen keskeiset konfliktit etenkin Afrikan sarven alueella ja Sudanissa. Oli tärkeää kuulla, kuinka AU valmistautuu huhtikuussa järjestettäviin Sudanin vaaleihin, ensi talven Etelä-Sudanin kansanäänestykseen ja miten sen rooli on kehittynyt paitsi Darfurin kysymyksessä myös Somalian kriisinhallinnassa.
Kerroin puolestani Pingille, miten me osallistumme rauhanturvatoimintaan. Rauhanvälitystoiminnassa painopisteenämme on juuri Afrikan sarvi sekä Sudan.
Pingin mukaan YK:n perinteisen rauhanturvaamisen uskottavuus on koetuksella Afrikassa. Tilannetta ei auta seikka, etteivät ihmiset välttämättä edes ymmärrä koko rauhanturvaamisen konseptia. Tämä on nähtävissä hänen mukaansa tällä hetkellä selvimmin Tshadissa.
EU:lle Afrikka on tärkeä naapurimanner. Afrikan haasteet, mahdollisuudet ja uhatkin koskettavat jollain tapaa myös meitä. Sen vuoksi julkaisimme alkuvuonna uuden, kokonaisvaltaisen Afrikka-toimintasuunnitelman. Samasta syystä myös tulevaan EU-Afrikka -huippukokoukseen asetetaan EU:n taholta jälleen paljon odotuksia.