Terveisiä kotimatkalta. Aikamoinen vuorokausi takana. Saavuimme eilen Pohjois-Afganistaniin, Mazar-e-Sharifiin, jossa vierailin rauhanturvajoukkojemme luona. Ikimuistoinen kokemus!

Saavuimme tukikohtaan eilen kello 14.40 (aikaero +1,5h). Lähdimme tänään kello 8.00 paikallista aikaa. Turvallisuussyistä tiedotimme matkasta vasta sen jälkeen kun lentokoneen renkaat nousivat Mazarin kiitoradan pinnalta.

Matkassa olivat mukana entinen Afganistanjoukkojemme komentaja Ahti Kurvinen, tuleva Kabulin suurlähettiläämme Pauli Järvenpää sekä timanttijoukko ulkoministeriön virkamiehiä (erityiskiitos Miia Rainteelle ja tiimille taustoista!) ja toimittajia.

Matkalla oli kolme tavoitetta: antaa 100% tuki joukoillemme, oppia operaation olosuhteista ja viestittää siitä kotiinpäin. Halusin nimenomaan hengailla joukkojemme kanssa ja välttää kaiken turhan VIP-pönötyksen. Joukkojen nykyinen komentaja Ari Grönroos olikin järjestänyt erinomaisen ohjelman, joka sisälsi tarpeelliset briiffauksia, kassuruokailun, lenkin, saunan ja illanvieton porukoiden kanssa.

Puolentunnin matka kentältä tukikohtaan jännitti. Siirryimme Pasissa täydessä turvavarustuksessa. Leiri oli hienosti rakennettu. Majoitus oli juuri sopivan mukava. Petasin sängyn vanhasta inttimuistista. Unohdin tehdä pinkan aamulla…

On vaikea kuvata sitä arvostusta ja kunnioitusta, jota tunnen joukkojamme kohtaan. Tekevät loistavaa työtä vapaaehtoisesti. Itse en samaan pystyisi.

Henki leirillä oli erinomainen. Näin vaikka osa porukasta oli keskiviikkona tulitaistelussa. Kaverit kertoivat tilanteesta. Ammattitaitoista porukkaa. Yhteistyö ruotsalaisten kanssa on saumatonta.

Eilinen päivä oli hieno. Tämä päivä oli pitkä. Herätys kello 5.00. Siirtyminen kentälle ja lento Armenian pääkaupunkiin Jerevaniin, jossa tapasin presidentti Sargsyanin ja ulkoministeri Nalbandianin.

Keskustelimme Armenian ja Turkin välisistä suhteista, Vuoristo-Karabahista sekä EU:n ja Armenian suhteista. Tärkeä maa keskeisellä paikalla. Pitää vain toivoa, että sen suhteet Turkkiin ja Azerbaidzaniin paranevat.

Päivä päättyy Jyväskylässä, jossa meillä alkaa puoluekokous. Itse osallistun illalla maahanmuuttokeskusteluun. Huomenna pidän puheen ulkopolitiikasta.

Varustautumista ennen siirtymisiä Afganistanissa (kuva: Lehtikuva-STT)

Siirtyminen leirien välillä

Suomalaisjoukkojen luona

Camp walk Northern Lights -leirissä

Ryhmäkuva delegaatiostamme

Ulkoministeri Edward Nalbandian tapaaminen Yerevanissa Armeniassa

Comment

required