Terveisiä Riadista. Saavuimme myöhään eilisiltana. Vierailu on alkanut mielenkiintoisin keskusteluin neuvoa-antavan parlamentin puhemiehen, ulkoasiainvaliokunnan, parlamentin Suomi-ystävyysryhmän ja tiedustelupäällikön kanssa.

Tapaamme vielä tänään kuninkaan sekä vierailuni isännän, ulkoministeri prinssi al-Faisalin. Pidän lisäksi puheen King Faisal Foundationissa, missä tapaan yhdistyksen puheenjohtajan prinssi Turkin. 

Saudi-Arabian kuningas Abdullah bin Abdul Aziz al Saud    

Kolme ajankohtaista haastetta, jossa Saudi-Arabialla on merkittävää sisäpiirin tietoa, ovat keskustelujemme keskiössä. Ne ovat Lähi-idän rauhanprosessi, Jemenin tilanne ja Iranin toimet.

Saudi-Arabian ulkoministeri Saud al Faisal

Huomenna tapaan myös turkkilaisen kollegani Ahmet Davutoglun. Hänkin on työvierailulla Riadissa.

Yksi kysymys nousi täälläkin ykkösuutiseksi. Kabulin tämän päivän tapahtumat. Talebanin tänään tekemä isku on tähän mennessä pahin Kabulissa nähdyistä.

Suomalaisia ei saamani raportin mukaan ole vahingoittunut iskuissa. Siviiliuhreja on kuitenkin tiettävästi tullut.

Talebanin väkivaltainen toiminta ei ole yllättävää: Se on osa talebanin pyrkimystä horjuttaa Afganistanin demokraattista poliittista prosessia ja kehitystä.

Turvallisuustilanne Afganistanissa on edelleen heikko ja iskuja on ollut suhteellisen paljon. Tänään ensisijaisena kohteena olivat afgaanihallinnon rakennukset, kuten presidentin palatsi ja keskeiset ministeriöt.

Saattaa olla, että ajoitukseen on vaikuttanut Afganistanin parlamentissa käynnissä oleva hallituksen muodostamisprosessi. Iskut sattuivat myös tammikuun lopulla pidettävän Lontoon kansainvälisen Afganistan -kokouksen alla. Siinä on tarkoitus sopia suuntaviivat Afganistanin tulevalle kehitykselle.

Talebanin kannatus Afganistanissa on juuri julkaistun tutkimuksen mukaan alhainen. Liikettä pelätään, eikä sen haluta palaavan valtaan. Sen sijaan luottamus afgaanihallintoa ja kansainvälisen yhteisön toimintaa kohtaan on kasvanut. Talebanin valitsema toimintatapa osoittaa, että liike turvautuu epätoivoisiin keinoihin, joilla se pyrkii herättämään huomiota ja luomaan kuvaa vahvemmasta asemasta kuin mitä liikkeellä on.

Afganistanin hallinnon ja kansainvälisen yhteisön on tärkeää jatkaa työtä Afganistanin vakauttamiseksi ja kehittämiseksi.

Pohdimme tulevana perjantaina yhdessä presidentin ja hallituksen kesken Suomen toimintaa Afganistanissa. Silloin on tarkoitus päättää miten Suomen kriisinhallinta- , siviili- ja kehitysyhteistyöpanos edistäisivät mahdollisimman tehokkaasti Afganistanin oman hallinnon ja armeijan kykyä vastata maansa turvallisuudesta.

Ryhmäkuva delegaatiosta

Comment

required