Meinasimme Emilien kanssa äsken myöhästyä koneesta. Moottoritie oli tukossa. Juoksin Emilie olkapäillä ja kassit kädessä Brysselin lentoaseman kahden kilometrin matkan matkaselvityksestä portille. Hengästyneinä ja hikisinä ehdimme viimeisinä koneeseen. Mitä opimme? Vaikka reissaa Brysselin ja Helsingin väliä usein, niin kannattaa aina lähteä ajoissa kentälle.

Tänään meillä oli täysistuntopäivä. Äänestimme ihmisoikeuksista, viisumipolitiikan vastavuoroisuudesta, pohjavesistä, romaniväestön asemasta, rahoitusmarkkinoiden yhdentymisestä sekä terveydenhoidon ja pitkäaikaishoidon parantamisesta jäsenmaissa.

Ihmisoikeusraportti oli ehkä poliittisesti vaikein. Mietintö hyväksyttiin äänin 251 puolesta, 64 vastaan ja 255 tyhjää. Sen tavoitteena on ottaa ihmisoikeudet entistä vahvemmin osaksi EU:n ulkopolitiikkaa.

Raportissa puututaan 70. maan ihmisoikeustilanteeseen. Raportissa vaaditaan kunnioittamaan nykyistä paremmin naisten ja vähemmistöjen oikeuksia sekä tiedotusvälineiden moniarvoisuutta. Se vaatii myös lopettamaan kidutuksen ja kuolemanrangaistuksen.

Äänestin oman ryhmäni kannan vastaisesti raportin kiistanalaisimmassa kohdassa. Eli äänestin sen puolesta, että raiskausten uhriksi joutuneille naisille ja tytöille taataan jälkiehkäisy ja tarvittaessa mahdollisuus raskauden keskeytykseen.

Henrik Laxin raportti viisumipolitiikan vastavuoroisuudesta oli myös tärkeä, vaikka parlamentti on mukana vain kuulemismenettelyn kautta. Unionissa on lukuisia tapauksia, joissa EU-maiden kansalaisten on haettava viisumi matkustaessaan johonkin ”kolmanteen” maahan.

Luennoin tänään ulkoasiainministeriön nuorille diplomaateille, eli Kavakulle. Aiheena oli unionin tulevaisuus. Kokemus on aina yhtä antoisa… siis minulle, kuulijoiden kokemuksesta en tiedä. Porukka oli tänäkin vuonna keskustelevaa. Rautaisia kysymyksiä ja mielipiteitä unionin tulevaisuudesta. Toivon vain, että ulkoasianministeriön hallinnollinen järjestelmä ei tukahduta näiden nuorten diplomaattien uteliaisuutta ja luovuutta.

Osallistuin myös Anneli Jäätteenmäen kanssa kirkkohallituksen diakonia- ja yhteiskuntatyön yksikön seminaariin. Meillä oli aiheena palveludirektiivi. Vilkas keskustelu. Taistelu väärinkäsityksiä ja populismia vastaan jatkuu…

Viikonlopusta on tulossa mielenkiintoinen. Huomenna palaveeraan muun muassa Sauli Niinistön ja Setan kanssa. Saulin kanssa aiheena on ulko- ja turvallisuuspolitiikka. Setan porukan kanssa käymme läpi Euroopan parlamentin seksuaalivähemmistöryhmän työskentelyä. Jos kaikki menee hyvin niin saamme ryhmällemme suomalaisen harjoittelijan. Käyn myös luennoimassa Hankenilla ja Etu-Töölöön lukiossa.

Iltapäivällä meillä on Kokoomuksen ulkopoliittinen seminaari, jossa puhuvat mm. Niinistö ja Inigo Mendez de Vigo. Sen jälkeen alkaa ”puolivallaton vappu” Storyvillessä. Viikonloppu huipentuu Kai Seikun 40-vuotissynttäreihin ja vapunviettoon. Toivottavasti Suzanne kestää kulttuurishokin…

Comment

required