Persianlahden-matka lähestyy päätepistettään. Maanantai-illaksi lensimme Qatarista Arabiemiraatteihin. Aloitimme Dubaista, ja tiistai-iltapäiväksi ajoimme Abu Dhabiin. Torstaina sitten takaisin Dubaihin, viimeiset tapaamiset ja kohti kotia.

Arabiemiraattien muutos alkoi 1970-luvulla. Sen jälkeen meno on ollut hurjaa. 40 vuotta vanhoissa kuvissa on lähinnä tyhjää aavikkoa, ja nyt samalla paikalla seisoo pilvenpiirtäjiä silmänkantamattomiin. Yritystoiminta on vilkasta, ja talous on monipuolistunut nopeasti. Öljy- ja kaasutulot on käytetty hyvin.

Jyrki ja minä olemme viiden päivän matkan aikana vetäneet yhteensä 30 tapaamista valtionpäämiesten, ministerien tai viranomaisten kanssa. Jokaisessa kaupungissa on myös järjestetty isompi bisnesseminaari suomalaisten ja isäntien yhteisvoimin. Päälle suomalaisten virkamiesten vetämät tapaamiset ja yritysten itse sopimat kahdenväliset palaverit. Aikamoinen puristus.

Eilen illalla kysyimme mukana olevilta 50 yritykseltä ensimmäisiä arvioita matkan tuloksista. Tusina kertoi tehneensä jo kaupat, ja muut uskoivat, että matkasta seuraa konkreettisia tuloksia vuoden sisään. Not bad. Tämä on meikäläiselle valtavan palkitsevaa.

Tällaisen matkan järjestäminen ei ole ihan pieni juttu. Kaksi ministeriä ja 50 yritystä täytyy pitää koko ajan kaidalla tiellä. Kukin oikeassa paikassa oikeaan aikaan – ja briiffattuna siitä, keitä tavataan ja miksi. Ohjelmat muuttuvat lennossa aivan koko ajan. Seuraavan päivän ohjelmaa viimeistellään yön pikkutunteina. Erityiskiitos UM:n Janne Heiskaselle ja Jenny Sjöbergille sekä Finpron Maria Westerholmille, Annika Lipsaselle ja Petra Korhoselle. Loistavaa työtä!

Lisätietoja matkasta ja listan mukana olleista yrityksistä löydät Valtioneuvoston sivuilta.

Comment

required