Ehtoota. Olipahan taas päivä. Väännettiin tavarapakettia, eli sitä jossa on allekirjoittaneen asetus ”vastavuoroisesta tunnustamisesta”, sekä kollega André Brien asetus markkinavalvonnasta ja kollega Christel Schaldemosen päätös merkinnöistä. Tuttua tavaraa tämän blogin lukijoille.

Äänestämme paketista huomenna sisämarkkinavaliokunnassa. Koko päivä meni sukkulointiin ja äänestyslistojen valmisteluun. Avustajani Tuomas Rautannen on tehnyt fantastista työtä, kuten myös meitä avustava virkamies Patricia Jimenez.

Omaan raportiini on 65 muutosehdotusta, 34 muiden valiokuntien ehdotusta ja allekirjoittaneen 8 kompromissiehdotusta. Loppumetreillä tulee aina paljon vääntöä eri sanamuodoista. Onneksi perusfiilis on ollut alusta saakka hyvä. Toivotaan, että huominen äänestys heijastaa yleistunnelmaa. Pahimmilta vedätyksiltä on vältytty.

Valiokuntaäänestyksen jälkeen alkaa niin sanottu epävirallinen trilogi, eli me parlamentin puolelta istumme neuvottelupöytään neuvoston (puheenjohtamaa Portugali) ja komission kanssa. Jos kaikki menee hyvin, niin löydämme yhteisen sävelen. Peukut pystyyn.

Noteerasin, että päivän mittaan 141-keskustelu on saanut lisää tuulta purjeisiin.

Olen ollut jatkuvasti yhteydessä eri neuvottelulähteisiin ja perusasetelma ei ole muuttunut.

1. Ensi vuoden 141-tuki pysyy ennallaan, eli noin 94 miljoonaa.

2. Sen jälkeen seuraavat kolme vuotta tuki laskee noin 3 prosentin vuosivauhtia.

3. Neljännen vuoden jälkeen tulee rajumpi tiputus, josta neuvotellaan vielä.

Tuo rajumpi tiputus kompensoidaan sitten tavalla tai toisella esimerkiksi LFA-tukien kautta.

Mielestäni MTK:n tämänpäivänen kanta oli neuvottelutaktisesti erinomainen. Sen kanta antaa selkänojaa maatalousministeri Sirkka-Liisa Anttilalle huomista loppuvääntöä varten.

Itse veikkaan, että huominen lopputulos tulee olemaan ihan ok. Odotan myös mielenkiinnolla miten lopputulos uutisoidaan. Sillä on merkitystä, ei vähintään siihen, Etelä-Suomen maanviljelijöiden investointihalukkuuteen ja yleiseen EU-mielipiteeseen Suomessa.

Jälkimmäisestä todettakoon, että pidin Sunnuntaisuomalaisen eilistä galluptulosta positiivisena yllätyksenä. Gallupissa kysyttiin miten äänestäisi jos EU-jäsenyydestä järjestettäisiin nyt kansanäänestys: 53 prosenttia oli puolesta 43 prosenttia vastaan.

Tulos olisi toki voinut olla parempi, mutta jos katsoo sitä keskusteluilmapiiriä, joka meillä tällä hetkellä vallitsee niin lopputulos on yllättävänkin myönteinen.

Gallup osoitti myös, että havaintoni yli 60:stä lukiokäynnistä on ollut oikea: nuorilla on myönteinen asennoituminen EU:n. Yli 75 prosenttia nuorista liputtaa EU:n puolesta.

”Mese”-sukupolvelle EU on itsestäänselvyys, eräänlainen saavutettu etu. EU:n vastustaminen on vähän kuin vastustaisi nettiä.

Comment

required