Perjantai-ilta klo. 20.15. Oliver nukkuu. Emilie katsoo Peppi Pitkätossua. Olin koko iltapäivän kotona. Temmellettiin nurmikolla ja hiekkalaatikolla. Hauskaa oli.

Huipparissa taitaa olla vähemmän hauskaa. Perustuslain osalta sovittiin tuumaustauosta, ei muusta. Budjettineuvottelut ovat vielä auki.

Olen päivän mittaan jutellut vanhojen virkamieskollegojen kanssa, jotka ovat paikalla. Tuli nostalginen fiilis. Meneillään oleva huippari noudattaa vanhaa kaavaa:

1. Ensin kerrotaan ulos, että omista neuvottelukannoista ei liikuta.

2. Sitten pidetään ensimmäinen keskustelukierros suljettujen ovien takana, ja kerrotaan missä ollaan valmiita liikkumaan.

3. Kolmanneksi puheenjohtaja toteaa, että liikettä on näkyvissä, mutta nyt tarvitaan bilateraalisia, eli kahdenkeskisiä neuvotteluja.

4. Sen jälkeen kaikki käyvät ripittäytymässä puheenjohtajamaalle. Liikettä löytyy, mutta muutama maa on aina kantona kaskessa. Tällä kertaa Ruotsi, Hollanti, Ranska ja Britannia.

5. Ripittäytymisten aikana muut delegaatiot heittävät herjaa ja juovat viiniä omissa delegaatiotiloissaan. Ammattineuvottelijat kiertävät muita valtuuskuntia ja tekevät lehmänkauppaa. Odottelu on turhauttavaa ja se heijastuu yleisilmapiiriin. Kaikkia ottaa päähän.

6. Toimittajat soittelevat virkamiehille ja kyselevät mitä ”siellä oikein tapahtuu?”. Virkamiehet leikkivät tärkeitä ja raportoivat tapahtumista, vaikka heidän informaationsa on harvoin täsmällisempää kuin toimittajien.

7. Yht’äkkiä kaikki kutsutaan koolle. Eurooppa-neuvoston virallinen istunto jatkuu. Ilmassa on urheilujuhlan tuntua. Puheenjohtajamaa esittää kaksi vaihtoehtoa: joko lopullisen kompromissin tai neuvottelujen keskeyttämisen.

Juuri nyt vain Jean-Claude Juncker, puheenjohtajamaa Luxemburgin pääministeri, tietää missä mennään. Jos Juncker ei onnistu löytämään kompromissia tänään tai huomenna, niin en usko, että kukaan muukaan olisi onnistunut. Hän on kaikista päämiehistä kokenein ja useassa mielessä taitavin. Hän on arvostettu päämies ja hänellä on hyvät suhteet kaikkiin, ei vähiten, koska hän puhuu sujuvasti ranskaa, saksaa ja englantia

Comment

required