Suomi lähtee uuteen nousuun vain työllä. Olen aiemmin sanonut, että valtion pitää luoda edellytyksiä ja puitteita kasvulle, mutta varsinainen kasvu lähtee suomalaisista työntekijöistä ja yrityksistä. Miten sitten saamme helpotettua yrittämistä ja miten saamme Suomeen lisää yrittäjiä?

Keskuskauppakamari julkaisi maanantaina raportin siitä, miten ylisääntely, raportin mukaan ”pykälämyrsky”, vaikeuttaa yritysten toimintaa. Raportissa tutkittiin yritysvaikutusten arvioinnin osuutta Suomessa viime vuonna annetuissa hallituksen esityksissä. Selvityksen mukaan lainsäädännön vaikutuksia yrityksiin selvitetään ennakolta niukasti niin Suomessa kuin EU-tasollakin. Raportista voi poimia esimerkkejä siitä, miten säännökset saattavat vaikeuttaa yritysten toimintaa. Erityisen paljon kuormittuvat pienet yritykset, jossa samat ihmiset joutuvat hoitamaan kaiken raportoinnin.

Vaikka yritys olisi pieni, sen pyörittäminen vaatii säännöllisiä ilmoituksia ja raportteja. Puhumattakaa siitä, jos yritys aikoo investoida talouden kasvuun – pienikin fyysinen investointi vie lähes aina 2 – 5 vuotta luvitusprosesseissa. Lupajonossa seisoo investointeja miljardien arvosta.

Yrityksillämme ei yksinkertaisesti ole varaa pykälämyrskyn hoitamiseen: yrityksen raportointivelvoitteita on vähennettävä. Sen lisäksi tarpeellinen raportointi pitää saada mahdollisimman automaattiseksi. Tähän onkin tartuttu Nokian ex-johtaja Pekka Ala-Pietilän johdolla laaditun raportin pohjalta työskentelevässä ICT-2015-hankkeessa. Tälle työlle täytyy antaa riittävän voimakas tuki. Esimerkiksi palkka-, alv- ja tilinpäätösraportoinnin automatisoinnissa piilee arvioiden mukaan jopa miljardiluokan tehokkuussäästö. Vuoden 2015 hallitusohjelmaan tarvitaan myös kirjaus siitä, miten puramme byrokratiaa määrätietoisesti. Valtioneuvoston edellinen hanke vähentää hallinnollista taakkaa ei tuottanut odotettuja tuloksia.

Harkintaan olisi otettava myös se, miten lainsäädännön vaikutuksia yrityksille pystyttäisiin paremmin kartoittamaan etukäteen. Tätä työtä virtaviivaistaisi myös yhtenäinen valtioneuvosto. Nyt eri ministeriöt valmistelevat lakeja itsenäisesti eikä ole yhteistä koordinaatiota, jonka avulla voitaisiin arvioida eri säädösten yhteisvaikutusta.

Myös yrityksen perustamista olisi helpotettava: yliopistoissa vieraillessani olen kuullut hienoista palvelu- ja tuoteideoista, joita ei saada toteutettua sen takia, että yrityksen perustaminen on liian vaivalloista. Meillä on maailman huippua olevat koulut ja hyvä koulutustaso, joten meiltä syntyy ideoita, jotka pitää pystyä kaupallistamaan nopeasti. Doing Business 2014 -raportissa Suomi on yrityksen perustamisen helppoudessa sijalla 55, kun se on kokonaistuloksissa sijalla 12. Suomessa yrityksen perustaminen kestää 14 päivää, kun se esimerkiksi Virossa kestää 18 minuuttia ja Uudessa-Seelannissa alle päivän. Suomen pitäisi olla maailman helpoin maa perustaa yritys ja pyörittää sitä.

Tottakai tärkeää on myös se, että yrittämisen kokonaisverotusta pyritään keventämään pitkällä tähtäimellä. Erityisesti jakamattoman voiton verotusta on edelleen laskettava ja listaamattomien yritysten erityissääntöjen aiheuttamia kannustinloukkuja kasvuun ja pörssilistaukseen lievennettävä. Yrittäjän verotuksen tulonlähdejaosta tulisi luopua. Perintöveron poistosta on keskusteltu kiitettävästi viime päivinä. Blogini lukijat tietävätkin, että kannatan perintöverosta luopumista. Perintövero ei saisi missään nimessä vaikeuttaa sukupolvenvaihdoksia.

Suomen on uskallettava tehdä rohkea valinta työn verotuksen alentamiseksi kautta linjan niin, että työn teko kannattaa aina. Meidän on uskallettava tarttua esimerkiksi koeaikojen pidentämiseen ja määräaikaisten työsuhteiden vapauttamiseen – nämä ovat olleet osia muun muassa Ruotsissa ja Saksassa toteutetuista reformeista, joiden myötä kummassakin maassa työttömyys on nyt pienempää kuin ennen uudistuksia.

Kasvu ei tipahda taivaasta toivomalla. Sen teemme me. Suomalaiset työntekijät ja yritykset.

10 Comments
  1. Vilho Partanen
    11.06.2014 13.44

    ”Myrskyn” kesyttäminen tulee olemaan helppoa kuin saippuan syönti, mutta pakkohan se on tehdä, jos elää ja työskennellä aiotaan.

    Eikä kaiken tuon kallis tietokoneistaminen auta, koska se tarkoittaisi vain sen kaiken byrokratian kallista koneellistamista ja yritystä jatkaa sellaisenaan sen sijaan, että ne turhana lopetettaisiin.

    Reply
  2. Ari Puustinen
    11.06.2014 18.12

    ”Miten sitten saamme helpotettua yrittämistä ja miten saamme Suomeen lisää yrittäjiä?”
    Ansiosidonnaisen saaminen ei lopu yrityksen rekisteröimispäivänä (jolloin aloittava yrittäjä tippuu tuloloukkuun) vaan jatkuu kunnes yritys kannattelee yrittäjän talouden määritellyin mittarein tai kunnes ansiosidonnaisen maksamisen enimmäisaika tulee vastaan.

    Reply
  3. Jarmo Kanerva
    12.06.2014 21.41

    Pitkästä pitkästä aikaa kommenttia:
    ”Yliopistoissa vieraillessani olen kuullut hienoista palvelu- ja tuoteideoista, joita ei saada toteutettua sen takia, että yrityksen perustaminen on liian vaivalloista.” Ohhoh. Olisikohan kyseessä vain laiskuus. Jos yrityksen perustamiseen ei viitsi nähdä vaivaa 14 päivää, tuskin yrittäjäksi kannattaa ryhtyäkään. Bulvaanivaltio Viro on ihan oma maailmansa. Ei sitä Suomeen kannata verrata.

    Sitä vain ihmettelen, ettei Suomessa saa toimeentuloa 250 kuukausittaisen työtunnin tekemisellä. Siinä sitten yrittäjä on kasvotusten kasvottoman pääoman haltijan – pankin – mielivallan edessä. Ja se mielivalta on kovaa lama-ajan Suomessa.

    Reply
  4. Mika Kaakinen
    13.06.2014 05.04

    ”Jessen” haltuun. Muista tehdä hartiavoimin töitä suomalaisen työn ja työpaikkojen puolesta. Suomi tarvitsee töitä ja työpaikkoja.

    Reply
  5. Toni
    09.07.2014 13.11

    Lähtisin siitä, että jos kuvitellaan että PK-yritykset työllistävät ihmisiä niin kannattaisi miettiä millä rahalla ja riskillä tämä tapahtuu. Esimerkkinä voisi olla porrastettu veromalli liikevoiton verotuksessa, jolloin esimerkiksi alle miljoonan liikevaihtoa tekevät yritykset maksaisivat verot vain maksetusta voitosta ja tietysti palkoista ja osingoista.

    Tällä hetkellä pienet yritykset ”kikkailevat” yrittäjien palkoila ja hankinnoilla verotuksen kanssa jatkuvasti, eikä voittoa voida käyttää täysimääräisesti investointeihin tai työllistämiseen.

    En oikein ymmärrä mihin kuvitelma yhteisöveron laskusta työllistäjänä perustuu kun yritys työllistää silloin kun sen pitää. Jos työllistäminen olisi riskittömämpää ja verohelpotuksella sen voisi aloittaa niin kyllä yritykset ja varsinkin yrittäjät apua tarvitsee. Tällä hetkellä se vaan on niin iso taloudellinen riski, joka voi pahimmassa tapaukessa kaataa koko yrityksen, että eipä stä miellään ota. Verotuksella ei ole mitään merkitystä tämän asian kanssa.

    Reply
  6. Vesa Portin
    30.07.2014 08.16

    ”Blogini lukijat tietävätkin, että kannatan perintöverosta luopumista. Perintövero ei saisi missään nimessä vaikeuttaa sukupolvenvaihdoksia”

    Kuinka monta kannattavaa yritystä Suomessa on lopettanut perintöveron vuoksi? Minun tietojeni mukaan ei yhtäkään.

    Mikäli sinulla on tiedossa kannattavia yrityksiä, jotka ovat lopettamassa perintöveron vuoksi, toimitappa minulle lista niistä niin minä katselen niille ostajat (siitäkin huolimatta että listaamattoman yrityksen ostaja joutuu maksamaan varainsiirtoveronkin…).

    Siteeraanpa tässä vielä finanssimaailman kiistatonta kuningasta Warren Buffetia: ”Mikäli perintövero poistetaan USA:sta, se on sama kuin vuoden 2000 Olympialaisten voittajien lapset lähetettäisiin vuoden 2025 Olympialaisiin”

    Reply
  7. Ville Rämö
    30.07.2014 16.22

    Olisi myös hyödyksi, jos ulkomailla toimivien yritystemme asiaa ei tehtäisi hankalammaksi sellaisen politiikan vuoksi joka ei ole aivan välttämätöntä. Esim. Venäjään kohdistettu talouspakotepolitiikka on johtanut Venäjän valtapuolueen valmistelemaan talouspakotteita tukevista maista peräisin olevien yritysten ja henkilöiden aseman heikentämistä Venäjällä. Lakiesityksen myötä Venäjällä toimivat, ”aggressiivisista maista” tulevat yritykset epäilemättä laitetaan maksumiehiksi mikäli haluavat asemansa helpottuvan, joko virallista tietä (jonkinlainen talouspakotevero?) tai epävirallisia teitä pitkin.

    On syytä kysyä, miten hallitus on varautunut tukemaan Venäjällä toimivia suomalaisia yrityksiä mikäli uhkaava asiaintila toteutuu? Onko olemassa mitään suunnitelmia, ollaanko sellaisia ylipäätään laatimassa vai jätetäänkö yritykset yksinkertaisesti oman onnensa nojaan? Kysymys on paitsi hankala, myös kiusallinen mikäli tuki merkitsee veroeurojen päätymistä Venäjälle ikäänkuin hyvityksenä talouspakotteita tukevasta politiikasta, mutta yhtä kaikki se on esitettävä.

    Reply
  8. Kalevi Jäntti
    12.08.2014 07.08

    On paljon pieniä asioita, jotka eivät ole verotuksen tasoa koskevia vaan verotuksen tulkintaa ja verotuksen ajankohtaa koskevia. Suomen Yrittäjät on tuonut näitä ongelmia esille.

    Tyypillisiä esimerkkiejä:
    1. Verotuksen jako tulolähteisiin: tarpeeton, mielivaltainen, byrokraattinen ja oikeusturvan kannalta ongelma, koska suuret ja pienet yritykset ovat eri asemassa. Tämä pitäisi hyvin yksinkertaisesti poistaa.
    2. Alv:n maksaminen perintätapauksissa: yritys maksaa jostain sellaisesta jota se ei ole saanut eikä mahdollisesti koskaan saa. Alv:n maksu pitäisi sitoa yrityksen kassavirtaan eli alv tulisi tilittää vasta kassaan kertyneestä alv:sta.
    3. Yhteisöveron maksu pitäisi sitoa voitonjakoon kuten Virossa nykyisin tai Suomessa avoir fiscal -järjestelmässä 90-luvulla.

    Yksikään edellä olevista muutoksista ei edellytä prosenttien muutoksia – siis poliittisesti helppoja muutoksia. Asiat ovat kuitenkin merkittäviä, parantavat oleellisesti yrityksen rahoitustilannetta ja kannustavat kannattavaa liiketoimintaa.

    Nykyinen verotushan rankaisee kannattavuudesta ja kannustaa kannattamattomuuteen – järjettömyys, jonka jokainen yrittäjä tuntee.
    Yrityksethän ovat vain tapa järjestää tuotanto yhteiskunnassa eivätkä luonnollisten henkilöiden tavoin lopullinen verotuskohde.

    Reply
  9. Juha Unkuri
    14.08.2014 14.16

    Haluaisin esittää kysymyksen että riittääkö kirjaus byrokration karsimisesta vuoden 2015 hallitusohjelmaan jos joudumme lukemaan tällaisia uutisia:

    http://www.lansivayla.fi/artikkeli/231768-espoo-haataa-nuoren-veneyrittajan-suomenojalta-yrittaja-syyttaa-kiusaamisesta

    Järkyttävässä talous- ja työllisyystilanteessa byrokraatit syventävät ahdinkoa kaikin mahdollisin keinoin. Tuntuu että valtakunnan tapa on tehdä itsensä (byrokraatit) tärkeiksi yrittämällä löytää ongelmia tai kieltäviä säädöksiä. Koen vääryydeksi että minunkin maksamillani verorahoilla pyritään suomessa lisäämään työttömyyttä ja vaikeuttamaan yrittäjyyttä.

    Reply
  10. Aino Roivainen
    25.08.2014 09.03

    Minulla on pieni tilitoimisto. Jälleen äsken kirjoitin eräälle asiakasyritykselleni todistuksen taloudellisesta tilanteesta. Hän vie tämän todistuksen työkkäriin ja lopettaa yritystoiminnan. Hänellä oli liikevaihto vuosittain 35000 – 40000 euroa, kyseessä on pieni palvelualan yritys, ei pystynyt hinnoittelemaan palveluaan siten että pystyisi 24% myynnistä antamaan valtiolle arvonlisäveroa joka kuukausi. Alv kaataa mikroyrityksiä. Kustannus yhteiskunnalle kun hän nyt menee työkkäriin, on varmasti isompi kuin jos ei tuon kokoiselle yritykselle olisi alv-velvollisuutta ollenkaan. Raja voisi mennä esim 40000 eur vuotuisen liikevaihdon kohdalla, väitän että tulisi paljon uusia pieniä innokkaita yrityksiä ideoineen ja osaamisineen – joita nyt makuutetaan yhteiskunnan varoin ja sanktioin työkkärissä.

    Reply

Comment

required