Terveisiä New Yorkista. Laskeuduin tänne äsken. Lento meni mukavasti taustamuistioita ja Juha Itkosen uutta novellikokoelmaa, Huolimattomia unelmia, lukiessa.

Vietän koko viikon täällä Nykissä. Osallistun ensimmäistä kertaa yleiskokoukseen. Täällä on varmaan lähes kaikkien maiden ulkoministerit. Kaikilla hektiset ohjelmat.

Oma ohjelmani vaikuttaa mielenkiintoiselta. Meidän YK-porukka on tehnyt loistavaa työtä.

Kahdenvälisiä tapaamisia on näillä näkymin 16. Tapaan muun muassa Venäjän, Bosnia-Hertsegovinan, Montenegron, Ghanan, Andorran, Turkin, Makedonian, Kolumbian, Malesian, Sierra Leonen, Ugandan, Singaporen ja Arabiemiirikuntien liiton ulkoministerit. Näiden lisäksi tapaan myös Yhdysvaltain varaulkoministerin sekä Afrikan unionin komission puheenjohtajan.

Näiden lisäksi viikon aikana on joukko perinteisiä kokouksia. Pohjoismaiden ulkoministerit syövät yhteisen aamupalan. EU-ulkoministerit tapaavat erikseen Venäjän ja Yhdysvaltojen ulkoministerit. Sitten meillä on vielä transatlanttinen ministerilounas, johon osallistuu Nato- ja EU-maat. Luvassa on myös Euroopan neuvoston ministerikokous Georgian tilanteesta.

Tasavallan Presidentti johtaa meidän delegaatiotamme. Hän pitää Suomen puheenvuoron yleisistunnossa. Omalta osaltani isoin juttu on, että puhun turvaneuvostolle Etyj-puheenjohtajan ominaisuudessa perjantaina.

Ihmettelet varmaan miten ihmeessä löytyy juttua näin moneen tapaamiseen. Homma toimii käytännössä niin, että jokaista tapaamista varten on laadittu taustamuistio. Siinä kartoitetaan tapaamisen kärjet. Luen taustat läpi ja yritän parhaani mukaan miettiä mistä kannattaa keskustella ja mistä ei.

Yksi viikon päätehtävistä on lobbaaminen. Suomi pyrkii YK:n turvaneuvostoon 2013-14. Nostan tämän esille jokaisessa tapaamisessa. Savottaa siis riittää.

Kevyempääkin ohjelmaa on tiedossa. Tiistai-iltana on luvassa Salome-ooppera maineikkaassa Metropolitanissa. Sinivalkoisista väreistä vastaavat Karita Mattila ja Juha Uusitalo. Mikko Franckin piti heiluttaa tahtipuikkoa, mutta joutui jättämään reissun väliin poskiontelontulehduksen takia.

Jokaiselle päivälle on varattu kuntoiluaikaa. Torstaina juoksen aamulenkin ”New Yorkin suomalaisten” kanssa. Edessä siis jännä viikko.

Comment

required