Kolme päivää on tullut puskettua. Vauhdista ei ole ainakaan ollut puutetta – 10 bilateraalitapaamista, 6 ministerikokousta (Etyj, Venäjä, USA, Pohjoismaat, Transatlantit, Euroopan neuvosto), konferenssi ydinkieltosopimuksesta, yleiskokous, haastatteluja, 2 lehdistötilaisuutta ja tietenkin meidän YK- ja konsulaattiporukan tapaaminen.

Täytyy kyllä sanoa, että kokemus on ollut mahtava. YK:ssa näkee monenkeskisen yhteistyön hyvät ja huonot puolet. Ilmapiiri on innostava. Tämän kansainvälisemmäksi se ei enää muutu.

Olen viettänyt paljon aikaa Tasavallan Presidentin kanssa. Hän on todellinen YK-asiantuntija. Kaltaiseni YK-noviisi oppii paljon. Innostukseni taitaa näkyä päältä päin. Presidentti kertoi arvanneensa, että pitäisin yleiskokousviikosta.

Kuuntelin George W. Bushin, Nicolas Sarkozyn ja Tarja Halosen puheet. Hyviä puheita kaikki. Ne löytyvät TÄSTÄ. Bush korosti YK:n roolia, Sarkozy puhui EU-puheenjohtajan ominaisuudessa ja Halonen keskittyi muun muassa ruokakriisiin, ilmastonmuutokseen ja köyhyyden kitkemiseen. Mitä sinä olet mieltä puheista?

Lähes kaikissa tapaamisissa ja kokouksissa on puhuttu Georgiasta. Olen siis ollut paljon äänessä…Nyt keskitytään 15.10. Genevessä järjestettävään kansainvälisen kokouksen valmisteluihin. Valmistelut ovat vielä pahasti kesken.

Meidän YK-porukka on laatinut aivan fantasisen ohjelman. Sami Wacklin ja Karoliina Ohukainen ovat pistäneet palapelin kasaan. Liikun paikasta toiseen YK-edustuston kakkosen, Heidi Schroderus-Foxin kanssa. Olin muuten Washington suurlähetystössä harjoittelijana Heidin äitiyslomasijaisena vuonna 1992. Pieni maailma. Heidi on loistotyyppi!

Täällä on aivan huikeat turvajärjestelyt. Poliiseja ja turvamiehiä on varmasti enemmän kuin kokousdelegaatteja. Aina kun joku iso kiho tulee mestoille, niin kukaan ei pääse liikkumaan minnekään.

New York on aina ollut yksi lempikaupungeistani. Arkkitehtuuri, ravintolat, kaupat, keltaiset taksit…kaupunki sykkii 24h.

Päätin pitäytyä jossain Euroopan ja Yhdysvaltojen aikavyöhykkeiden välimaastossa. Menen aikaisin nukkumaan ja herään aikaisin kuntoilemaan. Hyvin toimii.

Torstaina minulla 10 bilateraalitapaamista (mm. Venäjän Sergei Lavrov ja Turkin Ali Babacan). Perjantaina pidän puheen YK:n legendaarisessa turvaneuvostossa. Jännää sekin.

Comment

required