Suomalaisen työn puolustaminen ja uusien työpaikkojen luominen ovat hallituskauden tehtävälistan kärjessä. Työ on etusijalla, jotta julkinen talous saadaan tasapainoon ja voimme huolehtia suomalaisten hyvinvoinnista myös tulevaisuudessa. Hallitus on sitoutunut kunnianhimoiseen 72 prosentin työllisyysaste- ja 110 000 hengen työllisyyskasvun tavoitteeseen.

Tärkeä osa tämän tavoitteen saavuttamista on työmarkkinaratkaisu. On hyvä, että yhteiskuntasopimus syntyi, se on hieno asia ja vie tavoitteita eteenpäin. Sopu on keskeinen osa käännettä, joka Suomessa on tehtävä.

Saavutettu sopu vahvistaa työllisyyttä ensiarvioiden mukaan 35 000 hengellä. Sopimus yksin vastaa siis noin kolmasosaa hallituksen koko työllisyystavoitteesta. Se on iso harppaus eteenpäin. Julkista taloutta sopu vahvistaa n. 600 miljoonalla eurolla. Se jää jälkeen hallituksen asettamasta tavoitteesta, mutta on iso askel oikeaan suuntaan. Ratkaisu myös pidentää työaikaa yli kolmella työpäivällä. Se tarkoittaa lisää työtä Suomessa ja myös kannustaa työllistämään. Pohja on siis hyvä.

Suomalaisen työn kustannuskilpailukyvyn parantamisen lisäksi olemme halunneet edistää paikallista sopimista. Siinäkin tavoite on luoda Suomeen uutta työtä. Tälle on myös suomalaisten laaja tuki.

Paikallisessa sopimisessa otetaan jo saavutetussa työmarkkinajärjestöjen sovussa merkittäviä askeleita eteenpäin: paikallinen sopiminen avataan järjestäytymättömille yrityksille. Tämä on suomalaisten yrittäjien vuosikymmenten tavoite. On sovittu myös esim. kriisilausekkeesta eli että yritystasolla voidaan pelastaa työpaikkoja. Tämäkin on askel oikeaan suuntaan.

Hallitus on asettanut tavoitteen paikallisen sopimisen edistämisestä. Hallitus kannustaa suomalaisen työllisyyden vahvistamiseen myös paikallisen sopimisen kautta. Jos työmarkkinajärjestöt ovat valmiita nostamaan omaa rimaansa, hallitus tulee vastaan keventämällä työn verotusta jopa miljardilla eurolla. Eli hallitus haluaa luoda polkua eteenpäin, vaikka hallitusohjelmassa asetetut edellytykset veronkevennykselle eivät vielä tässä vaiheessa täyttyneet.

Tämä on tärkeä viesti molemmille puolille työmarkkinapöytää: jatkakaa hyvässä sopimisen hengessä: edistäkää laajoja paikallisen sopimisen mahdollisuuksia ja hallitus tulee vastaan. Todella toivon, että työpaikkasopiminen etenee ja samalla voimme keventää työn verotusta.

Nyt pallo on työmarkkinajärjestöillä. Ensin tarvitaan vielä SAK:n hyväksyntä paketille. Tämän jälkeen liittokierroksen on onnistuttava. Työehtosopimuksiin on vietävä niin yhteiskuntasopimustoimet kuin paikallinen sopiminenkin. Toivomme, että hallitus voi kesäkuussa 2016 todeta, että kierros on onnistunut, yhteiskuntasopimus on viety työehtosopimuksiin, paikallinen sopiminen on edennyt vahvasti ja hallitus voi tehdä ostovoimaa tukevan, suuren veronkevennyksen.

Tämä on Suomen kannalta hyvä sopimus. Se on sitä erityisesti jos paikallinen sopiminen etenee ja Suomen palkkamalli toteutuu järkevällä tavalla. Toinen vaihtoehto ei ole yhtä hyvä. Ellemme pysty vahvistamaan työllisyyttä, leikkauskierre jatkuu. Sitä tuskin kukaan toivoo.

Olen erittäin tyytyväinen siihen, että samalla Kokoomuksen pitkäaikainen tavoite vanhemmuuden kustannusten korvaamisessa etenee. Perhevapaiden kertakorvauksen valmistelu jatkuu.

Sopu on kaikkien etu ja yhdessä on myös haettava polkua eteenpäin, jotta suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan turvaamisen kannalta riittävät ratkaisut saadaan tehtyä. On parempi sopia kuin riidellä, tehdä päätöksiä kuin olla päättämättä. Käänne on tehtävä. Yhdessä.

3 Comments
  1. Kari Kalliokoski
    05.03.2016 10.30

    Koti, uskonto ja isänmaa oli aikoinaan kokoomuksen ismejä. Nyt ei näytä puoluetta kiinnostavan Suomen tilanne, edellisen hallituksen toimet Kataisen ja Häkämiehen johdolla antoivat sellu/paperiteollisuuden etulyöntiaseman Ruotsiin, Ruotsissa Södra ja Stora hykertelivät kun Karvisen johdolla laitettiin 5000 suoraa työpaikkaa työnhakuun, silloinen työelyministeri Häkämies naureskeli vain saadessaan selluköpit polvilleen, muttei ajatellut tilannetta jossa nyt ollaan. Kokoomus on aina sanonut, että on sivistyspuolue, mitä pötypuhetta, leikkaamalla koultuksesta juuri silloin kun se ei ole järkevää, osoittaa puolue sen, ettei sillä ole Suomen kehittämisen suhteen mitään haluja. Samoin leikkaukset poliisin toimintaan ja puolustusvoimien resursseihin, osoittavat omalta osaltaan halun ulkoistaa Suomi kauttaaltaan. Toiveena olisikin, että entinen Kokoomus palaisi takaisin ja sen rooli kansan sivistäjänä olisi osana puolueen ohjenuoraa, samoin Suomen itsenäisyyden luulisi olevan merkittävän, myös Alexille ja koko puolueelle. Toisin kuin Suomessa, on Ruotsissa paikallisella oikeistolla halu rikastuttaa omaa maataan, eikä siis myydä kaikkea maansa omaisuutta siinä pelossa, ettei se näytä yhtään vasemmistolaiselta, esimerkkinä Ruotsissä Kiiruna ympäristöineen sidoksineen on tulottanut Ruotsin valtiolle 8 miljardia vuositasolla…aika kakku budjetin alijäämään vai mitä?

    Reply
  2. Vilho Partanen
    09.03.2016 09.55

    Sääliksi käy isänmaan ja ihmisten tilanne, jos sopimus nyt meni lopullisesti nurin. Tässä ei voi oikeastaan muuta kuin alkaa jälleen uusi neuvottelukierros ja nyt niin, että kaikkien liittojen päättäjät ymmärtävät tilanteen pohjiaan myöten.

    Reply
  3. ray gronholm
    23.03.2016 22.21

    olemassaolevan työn tuottavuus tai laatu ei parane sillä että se jaetaan pitemmälle ajalle.päinvastoin jos työ suoritetaan nopeammin niin jää
    enemmän aikaan muuhun, kuten uuteen työhön jos sitä on tai vapaa-
    aikaan.
    Sipilän ajatukset eivät vakuuta työmarkkinaosapuolia eikä siksi
    ole saatu aikaan ns. yhteiskuntasopimusta
    . perusteollisuuden ongelmia ovat huono kilpailukyky, suuret työvoimakustannukset, kalliit raakainekustannukset jne.

    laitetaampa paperikone pyörimään 10 %nopeammin niin lisätään
    työvoimakustannuksia, laitekustannuksia,pääomakustannuksia , sekä
    varastokustannuksia.
    työajan pidennyskikka muistutta epäillyttävästi hölmöläisten peitonpi-
    dennystä

    Reply

Comment

required