Terveisiä Geneven lentokentältä, kotimatka alkamassa. Osallistuin tänään Maailman Kauppajärjestön WTO:n vuosittain järjestämän WTO Public Forumin (ks. linkki) avajaispaneeliin. Paikalla oli ministereitä, diplomaatteja sekä etu- ja kansalaisjärjestöjen lobbareita. Huomasin yleisössä Suomesta ainakin Nokian ja MTK:n edustajat.
WTO:n perustehtävä on edistää maailmankaupan vapauttamista. Tämä pyrkimys on ollut viime vuosina jumissa. Siksi olemmekin EU:ssa tehneet alueellisia vapaakauppasopimuksia, ja neuvottelemme uusista parhaillaan mm. USA:n ja Japanin kanssa. Erilaisia vapaakauppasopimuksia on WTO:n arvion mukaan jo yli 300. Alueelliset ja sektorikohtaiset sopimukset ovat kuitenkin parhaimmillaankin vain korvike koko maailman yhdessä sopimille kattaville ratkaisuille.
Nyt Genevessä oli tavallista enemmän sähköä ilmassa. Alkuperäinen laaja ns. Dohan kierros kaupan vapauttamiseksi on edelleen juntturassa, mutta ensimmäiset osatulokset saatetaan saada puristettua tämän vuoden joulukuussa. Suomen kannalta merkittävimmät tulokset liittyisivät ns. kaupan helpottamiseen (trade facilitation). Kuulostaa tylsältä, mutta tarkoittaa käytännössä tullimenettelyjen yksinkertaistamista ja harmonisoimista. Sillä olisi maailmankaupalle iso merkitys. Rajalla seisovat kauppatavarat ovat pois kaikkien hyvinvoinnista. Tapasin erikseen mm. WTO:n uuden pääjohtajan, brasilialaisen Roberto Avezedon. Hyvä tapaaminen. Avezedo on viimeisen päälle ammattilainen.
WTO on monella tapaa tehokkain kansainvälinen järjestö riidanratkaisumenetelmänsä ansiosta. Uusien edistysaskeleiden ottaminen senkään parissa ei kuitenkaan ole helppoa. EU-neuvottelut 28 jäsenmaan kesken ovat välillä lastenleikkiä WTO:n 159 keskenään varsin erilaisen jäsenmaan vääntöihin verrattuna. Yhdysvaltain kauppaministeri Michael Froman muistutti tänään osuvasti siitä, että 1995 perustetun WTO:n piirissä ei ole itse asiassa saatu neuvoteltua yhtään uutta kattavaa multilateraalia sopimusta. Kaikki edistysaskeleet (julkiset hankinnat, palvelut, IT-teknologia) on tehty suppeamman maajoukon ns. plurilateraalisopimuksina.
Tämän takia joulukuun alussa Balilla pidettävä WTO-ministerikokous onkin harvinaisen merkittävä. Jos sieltä saadaan tuloksia, joilla on aidosti talouskasvua tukevaa merkitystä, WTO palauttaa ison osan uskottavuudestaan. Toisessa tapauksessa kaupan vapauttaminen uhkaa siirtyä pysyvästi pois yhteisestä WTO-kehyksestä. Siinäkin tapauksessa EU:n, Kiinan ja Yhdysvaltain kaltaiset isot pelurit kyllä pärjäävät, mutta köyhimmät kehitysmaat saattavat jäädä kehityksestä syrjään. Pitkässä juoksussa tämä ei olisi kenenkään etu.