Ennakkoäänestys alkoi tänään. Brysselissä Suomen suurlähetystön äänestyspiste aukesi kello 11.00.

Valinta ei ollut vaikea. Raapustin paperille kolmosen. Luukkuun tipahti ääni Sauli Niinistölle.

Paikalla taisi muutenkin olla enemmistö Saulin äänestäjiä. Laskin, että paikallaolijoilta meni neljä ääntä Saulille, kaksi Haloselle ja yksi Hautalalle.

Kävin tänään äänestämässä Brysselissä.

Kuuntelin eilen Tarja Halosen ehdokastenttiä Yleltä. Kahvi meinasi jälleen kerran mennä väärään kurkkuun, kun kuulin Halosen EU-näkemyksiä. Hän totesi, että EU-jäsenyyden kannatuksen laskun taustalla on kansalaisten pettymys unioniin. Halosen mukaan EU ei ole ollut sellainen vastaus arkipäivän turvallisuuteen ja työllisyyteen kuin ihmiset ovat odottaneet.

Mielestäni tämäntyyppiset lausunnot ovat vastuutonta populismia, jota odottaisi kuulevan lähinnä Timo Soinin suusta. Oletan, että Tasavallan Presidentti tietää tasan tarkkaan, että EU:lla ei ole paljoakaan tekemistä arkiturvallisuuden ja työllisyyden kanssa. Jos olisi, niin EU olisi valtio, ja sitä kun se ei ole, onneksi.

Tämä on tyypillistä sylkykuppipolitiikkaa. Sysätään syyt kaikille muille, vaikka pitäisi paremminkin vilkaista peiliin. Arkiturvallisuus ja työllisyys ovat kansallisia ja paikallisia asioita, joita hoidetaan kansallisesti ja paikallisesti. EU luo toki puitteet molemmille, mutta varsinaiset instrumentit ovat kotona.

Raivostuttavinta tässä lähestymistavassa on, että johtava politiikko syyttää sitä politiikkaa, jota hän on itse ollut tekemässä. Halonen on itse ollut mukana tekemässä jokaista suurta EU-päätöstä. Hänen pitäisi kertoa, mitä ollaan päätetty ja millaisia seurausvaikutuksia päätöksillä on. Sen sijaan hän luo jälleen kerran kuvaa, että kaikki on EU:n syytä. Helppoa, mutta halpaa.

 Kolmonen tipahti luukkuun. Go Sauli Go!

Comment

required