Tapasin tänään Valko-Venäjän ulkoministerin Sergei Martynovin. Järjestimme epävirallisen tapaamisen hänen pyynnöstään nopealla aikataululla täällä Helsingissä. Martynov oli matkalla Brysseliin, jossa hän huomenna tapaa EU:n ulkoministeri Catherine Ashtonin.

Valko-Venäjä on viime viikot ollut näkyvästi Euroopan poliittisella kartalla ja herättänyt perustellusti syvää huolta. Olin itse ensimmäisen kerran yhteydessä Martynoviin heti vaalien jälkeisenä aamuna ja toistamiseen vielä ennen vuoden vaihdetta.

Nytkin tapaamisen aiheena olivat luonnollisesti Valko-Venäjän vaalit sekä niiden jälkeiset väkivaltaisuudet ja ihmisoikeusrikkomukset. Totesin Suomen tuomitsevan väkivallan. Välitin myös vakavan huolemme oppositiojohtajien vangitsemisesta sekä kansalaisyhteiskuntaan kohdistetuista kovista otteista. Valko-Venäjän olisi nyt nopeasti korjattava kurssia.

Vetosin konkreettisesti oppositiojohtajien vapauttamisen puolesta. Syytetyille on taattava reilu oikeudenkäynti. Kansainvälinen tutkimus väkivaltaisuuksista olisi myös tarpeen. Nykytilanne ei ole kestävä.

Mainitsin erikseen pidätettyinä olevat presidenttiehdokkaat Nekljajevin ja Sannikovin. Nekljajevin tyttären Evan kanssa tarkoitukseni on keskustella ensi maanantaina. Sannikovin osalta vetosin hänen perhetilanteensa puolesta.

Pallo on nyt Valko-Venäjän käsissä. Ellei tilanne ala nopeasti korjaantua, johtaa tämä toimiin EU:n taholta. Ratkaiseva ajankohta on EU:n ulkoministerikokous kuun lopussa.

Juttelin tapaamisen jälkeen vielä Catherine Ashtonin kanssa.

Vuosi starttasi täysillä. Huomenna isompi katsaus viime vuodesta, varatkaahan aikaa kommentointiin!

Comment

required