Tätä päivää dominoivat Itämeristrategia, palveludirektiivi ja ohjelmistopatentit.

Suomalaiset sosialistimepit olivat tällä kertaa kirjoittaneet asiapitoisen artikkelin Helsingin Sanomien mielipidesivuille. Kirjoitus käsitteli kokoomusmeppien aloitetta Itämeri-strategiasta. Sosialistiryhmän mukaan me vahingoitamme Suomen lippulaivaa, Pohjoista ulottuvuutta.

Teimme aloitteen Itämeri-strategiasta viime lokakuussa, eli viitisen kuukautta sitten. Aloite löytyy nettisivujen ”lehdistölle” kohdasta. Perusargumenttimme on, että Pohjoinen ulottuvuus ei ole edistynyt toivotulla tavalla. Laajentumisen myötä EU:n painopiste on siirtynyt koilliseen ja Itämerestä on tullut EU:n sisämeri. Se antaa meille mahdollisuuden ikäänkuin elvyttää unionin pohjoista ulottuvuutta yleensä.

EU:lla on Välimeri-strategia, jonka kautta Välimeren maat saavat vuosina 2000-2007 5,35 miljardia euroa! Pohjoinen ulottuvuus tuo alueellemme samanaikaisesti vain 200 miljoona euroa, eli noin neljä prosenttia Välimeren maiden saldosta. Tämä on jo osoitus siitä, että Pohjoinen ulottuvuus pelaa viidennessä divisioonassa Välimeri-strategiaan verrattuna. Olisi ehkä aika tehdä asialle jotain.

Neuvosto löi eilen lukkoon yhteisen kannan ohjelmistopatenttidirektiivistä. Olen saanut asian tiimoilta kymmeniä viestejä. Monet ovat pettyneitä ja luulevat pelin olevan jo pelatun. Ei ole. Kyseessä on vasta neuvoston (eli mm. Suomen hallituksen) yhtenäinen kanta, ja nyt pallo on Euroopan parlamentilla. Laadimme nyt yhteisen kannan nk. toiseen lukemiseen. Sen jälkeen lähdetään tarvittaessa viilaamaan yksityiskohtia nk. sovittelumenettelyssä.

Itse suhtaudun varauksellisesti ohjelmistopatentteihin, niin kuin parlamentin enemmistökin. Teemme parhaamme muuttaaksemme direktiiviä, jotta mm. Open Source-väen huoliin vastattaisiin ja välttyisimme USA-tyylisiltä patenttien keräilijöiltä ja jatkuvilta patenttioikeudenkäynneiltä.

Myös palveludirektiivi kiehautti tunteita tänään. Sisämarkkinakomissaari McCreevy kävi kertomassa, missä mennään. Hän vakuutti, että direktiiviä ei vesitetä. Sitä pitää kuitenkin täsmentää. Komissio esittää, että terveyspalvelut rajataan direktiivin ulkopuolelle. Komissio aikoo myös täsmentää alkuperämaaperiaatetta. McCreevy oli erinomainen ja kellisti palveludirektiivin nationalistis-protektionistiset vastustajat tyylikkäästi.

Keskustelu palveludirektiivistä ja patenteista oli kiivasta. Se perustui nk. ”catch the eye”-menettelyyn, eli puheenvuoroa varten piti saada parlamentin puheenjohtajan huomio. Kävin vinkkaamassa etukäteen ja yritin vielä vimmatusti viuhtoa, mutta ei onnistunut. Minuutin puheenvuoro jäi pitämättä. Oli miten oli – tällaisia istuntoja pitäisi olla enemmän. Parlamentaarista väittelyä parhaimmillaan.

Illalla olimme Kain ja Laurin kanssa ihan puhki joten menimme Tiinan, Marjan ja Miikan kanssa sushille. Lauri ja Marja vihaavat sushia.

Comment

required