Eduskuntavaalien loppusuora häämöttää, tai no ainakin melkein. Tähän aikaan neljän viikon kuluttua tiedetään lopputulos.

Vaalivauhdista näyttää olevan kahta näkemystä. On niitä, joiden mielestä keskustelu on toistaiseksi ollut latteaa. Ja sitten on niitä, jotka kärsivät vaaliväsymyksestä jo tässä vaiheessa.

Itse kuulun tuohon ensimmäiseen kategoriaan. Vauhtia saisi olla lisää. Toisaalta vaalikampanjat ovat nykyään lyhyempiä ja kunnon väittelyt käydään vasta loppumetreillä.

Itse haikailen kolmen vaaliteeman perään: EU, Nato ja terveyspalvelut.

Tuntuu siltä, että EU:sta ei haluta keskustella, Natosta ei saa keskustella ja terveyspalveluista ei osata keskustella ainakaan rehellisesti.

Olen itse käynyt yhdet vaalit ja ollut mukana talkoissa kolmessa vaalissa (kunnallis-, presidentin- ja eduskuntavaalit).

EU-vaalien äänestysprosentista käydään aina vilkasta keskustelua, eikä syyttä. Viime vaalien äänestysprosentti oli 40 prosentin luokkaa.

Äänestysvilkkaus riippuu pitkälti siitä, miten tärkeiksi vaalit koetaan. Vastuu on siis ehdokkailla, medialla ja nykyään myös yleisellä kansalaiskeskustelulla, jota eri foorumeilla – ei vähintään keskustelupalstoilla ja blogeissa – käydään.

Olisi muuten mielenkiintoista nähdä vertailu siitä miten paljon palstatilaa ja monta mielipidemittausta Suomen valtamediat julkaisevat eri vaalissa. EU-vaaleista muistan nähneeni kaksi mielipidemittausta.

Veikkaan, että palstamillimetreillä ja mielipidemittauksilla on aika suora korrelaatio äänestysvilkkauteen. Voin toki olla väärässä.

Onko kukaan nähnyt tai kuullut tämäntyyppisestä vertailevast tutkimuksesta? Jos ei ole, niin ehkä tässä olisi hyvä tutkimuksen aihe vaikkapa graduksi? 

Comment

required