Tänään meillä oli mielenkiintoinen ulkoministerikokous Brysselissä. Kolme pääteemaa:

1. Energiaturvallisuus. Pitkä keskustelu. Ei varsinaisia päätelmiä, ne tehdään vasta maaliskuun EU-huippukokouksessa. Keskustelussa setvittiin lähinnä Venäjän ja Ukrainan kaasukriisin seurauksia.

Omassa puheenvuorossani korostin, että nyt pitää panostaa yhteiseen energiapolitiikkaan. Näin vaikka päätökset energialähteistä ovat kansallisia. EU-energiamarkkinat voisivat olla samankaltainen yhteinen projekti kuin esimerkiksi sisämarkkinat tai yhteisvaluutta euro 1990-luvulla.

Korostin myös, että EU:n energiamarkkinoilla on liikaa protektionismia, varsinkin infrastruktuurin puolella. EU-maiden tulisi myös panostaa monipuoliseen energiapalettiin.

2. Lähi-itä. Aiheesta saatiin päätelmät, jotka löytyvät TÄSTÄ. Mielestäni päätelmät ovat ihan ok ja tuin niitä kokouksessa. Kaikki ne oleelliset pointit, joita olemme korostaneet (mm. pysyvä tulitauko, humanitaarinen apu, rajojen avaaminen, salakuljetusten lopettaminen, Palestiinalaisten yhtenäisyys) löytyvät tekstistä. Oma näkemykseni on, että konfliktiin ei löydy ratkaisua ilman, että toisella puolella pöytää istuu yhtenäinen Palestiinalaishallitus.

3. Guantanamo. Ei päätelmiä. Alustava lounaskeskustelu osoitti miten monimutkaisesta asiasta on kyse. Kaikki pitivät hyvänä, että Guantanamo suljetaan. EU voi hakea yhteistä linjaa, mutta päätökset ovat puhtaasti kansallisia ja ne tehdään kussakin maassa tapauskohtaisesti.

Suomelle ei ole pyyntöjä tullut. Tarkastelemme tilannetta ihan normaalissa järjestyksessä. Ensin pitää selvittää millä statuksella kyseinen henkilö voitaisiin sijoittaa Suomeen. Päätöksentekomenettely ja sovellettava laki määräytyy sen mukaan.

Itse tarkastelen kysymystä ihmisoikeusnäkökulmasta, vaikka päätöksenteon aika ei ole vielä käsillä. Mielestäni oli erinomaista, että presidentti Obama teki päätöksen Guantanamon sulkemisesta näin nopeasti. Meidän eurooppalaisten tulisi osoittaa tukemme päätökselle.

Comment

required