Terveisiä EU:n ulkoministerikokouksesta. Tämä Ruotsin puheenjohtajuuskauden viimeinen ulkoasiainneuvosto tullaan muistamaan pitkistä ja suurista Turkki- ja Lähi-itä-keskusteluista. Ohessa muutama rivi jokaisesta käsittelemästämme aiheesta.
Turkki
Jo eilen alkanut Turkki-keskustelu jatkui illallisilla ja pitkittyi tänään monituntiseksi. Turkki ei ole täyttänyt kaikkia siltä odotettuja EU-jäsenyysprosessin velvotteita. Toisaalta se on edistynyt merkittävästi mm poliittisissa reformeissaan. Maan jäsenyysneuvotteluja ei siten voi ajatella keskeytettävän. Puheenjohtaja Carl Bildt ja laajentumiskomissaari Olli Rehn neuvottelivat lopulta Kyproksen ulkoministeri Kyprianoun kanssa kompromissiratkaisun. Hyvä puheenjohtajan työvoitto!
Makedonia
Toinen vaikea kokouksemme laajentumiskysymys liittyi entisen Jugoslavian tasavallan, Makedonian, nimikysymykseen. Kreikan on vaikea hyväksyä maan nimeä nykymuodossaan. Ratkaisematta se ei voi silti edetä jäsenyysneuvotteluissa. Asiaan sovittiin palattavan uudelleen Espanjan puheenjohtajuuskaudella.
Serbia ja Kroatia
Myös Serbian ja Kroatian avoinna olleisiin kysymyksiin löydettiin ratkaisu. Serbian osalta sovimme sen ja EU:n välisen väliaikaisen sopimuksen käynnistämisestä. Tähän yllettiin, koska maan yhteistyö entisen Jugoslavian sotarikostuomioistuimen, ICTYn, kanssa on ollut myönteistä.
Kroatian tulee kuitenkin ripeyttää yhteistyötään ICTYn kanssa, jotta sen muutoin myönteinen jäsenyysprosessi etenisi normaalisti.
Lähi-itä
Lähi-idän rauhanprosessi on ajautunut hyvin vaikeaan tilanteeseen. Toinen tämän kokouksen puheenjohtajan työvoitto olikin kunnianhimoinen Lähi-itä-teksti. Kyse on yhdestä painavimmista teksteistä, joita EU on koskaan antanut kahden valtion loppuratkaisun tueksi. Tämän kokouksen jälkeen se lienee myös yksi tarkimmin ministereiden kesken neuvotelluista teksteistä.
Muuten käsittelimme nopeasti Iranin ydinohjelmakysymyksen, Afganistanin tilanteen, Hondurasin, Burman ja Arktisen alueen.
Itäinen kumppanuus
EU-ulkoministerikokouksemme jälkeen lounastimme Itäisen kumppanuuden partnerimaiden kanssa. Kokous jatkui lounaan jälkeen. Kyse on ensimmäisestä IK-ulkoministerikouksesta. EU tahtoo tiivistää suhteitaan Armenian, Azerbaidzhanin, Georgian, Moldovan, Ukrainan ja Valko-Venäjän kanssa. Tässä tapaamisessa alleviivaamme maille olevan tarpeen vauhdittaa uudistuksia.
Pian paluulennolle takaisin Helsinkiin.