Kotona. Lapset nukkuvat. Suzanne varasti tietokoneen. Minun on tyytyminen communicatoriin.

Pahoittelen neljän päivän kirjoitustaukoa. Perjantaina keskityin toukokuussa julkaistavaan EU 2005: Hikinen Vuosi-kirjaan. Se on alkusanoja ja takakantta vaille valmis. Palaan kirjan sisältöön myöhemmin.

Viikonloppu meni kotona häärätessä. Sen siitä saa kun on poissa kotoa monta viikonloppua putkeen. Ei saa perusjuttuja hoidettua.

Eilen kärsin jonkinasteisesta vatsapöpöstä. Vointi oli sen mukainen.

Aamupäivällä osallistuin kuitenkin Centre for European Reformin (CER) panelikeskusteluun Euroopan kilpailukyvystä. Pääpuhujana oli José Manuel Barroso.

Nappasin varmuuden vuoksi paikan pöydän laidalta, mahdollisimman läheltä ovea. Jos pahoinvointi olisi yltynyt, niin olisin voinut paeta paikalta. Onneksi ei yltynyt ja juttukin luisti. Taas manattiin protektionismia ja talousnationalismia.

Pahoinvoinnista johtuen oli pakko perua muutama tapaaminen. Kävin kuitenkin puhumassa Kajaanin ammattikorkeakoulun ryhmälle. Erinomainen, kansainvälinen porukka.

Piipahdin myös perustuslakivaliokunnassa ja budjetinvalvontavaliokunnassa. Jälkimmäisessä päätimme lykätä tulkkauskustannuksia käsittelevää raporttiani. Oli parempi ottaa hengähdystauko ja hälventää pelkoja, joita raporttiin liittyy.

Jan Moulder oli tyytyväinen kun hänen raporttinsa hyväksyttiin budjetinvalvontavaliokunnassa.

Tänään oli sitten ihan erilaista draamaa. Aamulla eräs kollegani sai epilepsiakohtauksen valiokunnassa. Onneksi lääkäri tuli nopeasti paikalle ja tilanne saatiin hallintaan.

Olen nähnyt epilepsiaa läheltä vuosien mittaan. Ei se koskaan lakkaa järkyttämästä. Onneksi kaikki meni tällä kertaa hyvin.

Lounastin entisen kollegani Joni Heliskosken kanssa. Joni työskentelee institutionaalisten kysymysten parissa Suomen EU-edustustossa. Oli kiva kuulla Suomen puheenjohtajuuskauden valmisteluista ja neuvostossa käytävästä perustuslakikeskustelusta, tai ehkä pikemmin sen puutteesta.

Tapasin myös Aleksi Randellin. Hän oli Brysselissä markkinoimassa Turkua Euroopan kulttuurikaupungiksi (vuosi 2011). Hanke tuntuu olevan myötätuulessa.

Ennen sisämarkkinavaliokunnan kokousta kävin vielä luennoimassa ranskalaiselle MBA-ryhmälle. Heitin perusteesit perustuslaista ja protektionismista. Ranskalaiset eivät järkyty jos heitä kritisoi pilke silmäkulmassa.

Javier Pomes Ruisin (ryhmämme koordinaattori budjetinvalvontavaliokunnassa) kannattaa olla kaveri jos haluaa raportööriksi…

Päivän päätapahtuma oli komissaari Charlie McCreevyn kuuleminen sisämarkkinavaliokunnassa. Aiheena oli palveludirektiivi. Saimme huolestuttavan viestin.

Komissio on vesittämässä palveludirektiiviä entisestään. McGreevyn mukaan esimerkiksi yksityiset terveyspalvelut suljetaan direktiivin soveltamisalan ulkopuolelle. Käsittämätöntä jos näin käy. Parlamentti äänesti selvästi niiden sisällyttämisen puolesta, tai ainakin siinä hengessä. Olisikohan tässä joku yhteys siihen, että Irlanti vastustaa yksityisten terveyspalvelujen sisällyttämistä?

Tivasin myös McCreevyltä täsmennyksiä alkuperämaaperiaatteeseen. Hän kieltäytyi vastaamasta vaikka kysyin ihan kahteen kertaan. Ei hyvältä näytä. Onneksi neuvosto on jakautunut kahtia ja kohta nuija siirtyy Suomelle.

Comment

required