Islannin Eujafjöll-tulivuoren purkautuminen ja siitä seurannut tuhkapilvi on aiheuttanut melkoisen ongelman.

Omasta puolestani terveiset ja symppausta kaikille suomalaisille maailmalla. Ymmärrän, että tilanne on hankala, jopa vaikea. Monilla on varmasti pinnakin kireällä. Itselläni ainakin olisi. Hätätilanteissa kääntykää edustustojemme puoleen avun saamiseksi. Sieltä saatte myös neuvoja. Toivotaan, että tilanne ratkeaa pian parhain päin. Nyt tarvitaan ainakin reilu annos kärsivällisyyttä.

Tässä hieman tilannetietoa UM:n näkökulmasta:

– Lentoliikenteen keskeytyminen aiheuttaa merkittävää haittaa suomalaismatkustajille. Tällä hetkellä ei ole tiedossa, että lentoliikenteen keskeytymisen vuoksi suomalaiset olisivat joutuneet suoranaiseen vaaraan. Yksittäistapauksissa lääkkeiden tai varojen loppuminen voi aiheuttaa huomattavia vaikeuksia.

– Edustustot ovat valmiina avustamaan suomalaisia. Varojen välityksessä ovat käytettävissä myös kaupalliset toimijat, joiden yhteystietoja saa edustustoilta.

– UM:n päivystyksiin on tullut kymmeniä tiedusteluita. Eräissä eurooppalaisissa edustustoissa on käynnistetty myös paikallinen päivystys.

– UM on avustanut useiden suomalaisten kotiuttamisjärjestelyissä. Suomalaisia ei ole evakuoitu eikä sellaista ole suunnitelmissa ainakaan toistaiseksi. EU-maat eivät ole koordinoimassa kotiinkuljetuksia.

– Suomalaisia kehotetaan olemaan yhteydessä omaisiinsa ja kertomaan heille matkasuunnitelmansa.

– Edustustojen yhteystiedot ovat saatavissa ulkoministeriön nettisivuilta http://www.formin.fi/ ja ne saa myöskin tekstiviestillä numerosta 16358 (yhteys, välilyönti, maan nimi).

– Seuramatkalaisia kehotetaan pitämään yhteyttä matkaoppaaseen ja omatoimimatkailijoita lentoyhtiöön. Matkavakuutuksen kattavuus tulee tarkastaa omasta yhtiöstä. Yhteistyö matkanjärjestäjien kanssa on toiminut erinomaisesti ja matkanjärjestäjät ovat toimineet tilanne huomioon ottaen erinomaisesti.

– UM on juuri äsken avannut omaistiedusteluihin käytetyn numeron 0800-04444 tiedusteluita varten.

 

Jatkoa kello 17.30:

Sain juuri soiton, että Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clintonin Suomen-vierailu peruuntuu. Tässä tilanteessa se on täysin ymmärrettävää. Luonnonvoimat eivät nyt olleet tapaamisen puolella.

Uskon kuitenkin, että uusi tapaaminen järjestyy pian tavalla tai toisella.

Comment

required