Laskeuduimme Tshadin pääkaupunkiin N’Djamenaan eilen illalla. Ennen nukkumaan menoa tapasin JEM-kapinallisryhmän pääneuvottelijan tohtori Gibril Fidilin. Tapaaminen järjestyi, koska erityisedustaja Pekka Haavistolla on loistava kontaktiverkko.

Tänään oli ikimuistoinen päivä. Näin ensimmäistä kertaa miltä Afrikan sydän näyttää päivänvalossa. Peltimajat, köyhyys, kuumuus, pöly, ihmisvilinä ja markkinat. Näyttävät erilaiselta paikan päällä.

Aamulla tapasin Tshadin ulkoministerin, Moussa Faki Mahamatin N’Djamenassa. Keskustelimme Darfurista, Tshadista ja Sudanista. Hän kehui EU:n rauhanturvaoperaatiota Tshadissa (EUFOR).

Tshadissa (kuva: Pekka Mustonen)

Tapaamisen jälkeen poikkesimme pikaisesti markkinoilla. Ostin muutaman tuliaisen.

N’Djamenasta lensimme Abecheen tapaamaan Suomen EUFOR-joukkoja. Puolustusvoimien komentaja Juhani Kaskeala oli mukana matkassa.

Kyllä täytyy heti kättelyssä sanoa, että sai olla koko päivän rinta rottingilla. Suomalaisjoukot saivat kehuja kaikkialla. Eikä syyttä. Aivan fantastinen porukka.

Siirtyminen N’Djamenasta Abecheen (kuva: Pekka Mustonen)

Suomen EUFOR-joukkoja Tshadissa (kuva: Pekka Mustonen)

Suomen EUFOR-joukkojen leirissä Abéchéssä (kuva: Pekka Mustonen)

Tshadissa EUFOR-joukkoja tapaamassa (kuva: Pekka Mustonen)

EUFOR-joukot ovat toimineet Itä-Tshadissa, Sudanin rajalla vuoden verran. Kyseessä on erinomaisesti onnistunut EU-operaatio, johon osallistuu noin 3200 sotilasta 26:sta maasta, mukaanlukien Venäjältä. Operaation alue vastaa kolmannesta Suomen pinta-alasta.

Meikäläisiä Abechessa on tällä hetkellä 62. Suomen joukkojen komentaja on evl. Hans Adolf Ehrnrooth. Joukkomme siirtyvät Etelä-Tshadin Gosbeidaan osaksi irlantilaista pataljoona. Samalla operaatio siirtyy EU:lta YK:lle ja Suomen vahvuus kasvaa 80:een.

Suomen EUFOR-joukot ja delegaatiomme Abéchéssä (kuvat: Pekka Mustonen)

Komentaja Juhani Kaskeala ja takana Pekka Haavisto (kuva: Pekka Mustonen)

EUFOR-joukkoja ja komentaja Kaskeala (kuva: Pekka Mustonen)

Koko operaation tehtävä on siviilien suojelu ja humanitaaristen kuljetusten turvaaminen. Darfurin kriisi on tuonut pakolaisia rajan yli Tshadin puolelle. Heitä on arviolta noin 300 000. Ja lisäksi Tshadissa on noin 180 000 sisäistä pakolaista. Näiden ihmisten auttamiseksi tarvitaan uskottavaa rauhanturvaoperaatiota.

Päivän mittaan sain myös briiffauksen EUFOR-joukon komentajalta, kenraali Jean-Philippe Ganascialta. Hän kehui suomalaisjoukkojen toimintaa vuolaasti.

Tutustuminen suomalaisten rauhanturvaajien toimintaan oli silmiä avaava kokemus. Ymmärtää konkreettisemmin millaisiin tehtäväolosuhteisiin suomalaista osaamista lähetetään. Kaverit tekevät fantastista työtä. Suomi kantaa oman vastuunsa maailmanrauhasta.

Oli hienoa heittää läppää jätkien kanssa. Särmää porukkaa. Päivän kruunasi lenkki yli neljänkymmenen asteen lämmössä. Tuli samanlainen fiilis kuin opiskeluvuosina Etelä-Caroliinan helteessä.

Lenkillä Abéchéssä (Kuva: Pekka Mustonen)

Abechesta lensimme illalla Addis Abebaan. Huomenna on luvassa jännä aamulenkki…

Comment

required