Kiitos kaikille eilisistä blogikommenteista. Viesti oli selkeä. Tällä mallilla jatketaan ja pistetään siihen vielä lisäksi Jouni Pullin ehdotus huippareiden tai muiden tiukkojen tilanteiden pikamerkinnöistä.

Meillä on nettipalaveri ensi viikolla. Siellä pistämme sisällön ja rakenteen uusiksi. Toivon, että saamme kaiken tehtyä toukokuun loppuun mennessä.

Aamu alkoi terveystarkastuksella. Kävimme läpi aiemmin tehdyt verikokeet ja muut perusjutut. Oli kuulemma kaikki kunnossa…ja koputetaanpas puuta siihen päälle.

Päivän seuraava ohjelmanumero oli ulkoministeriön ministerijohtoryhmän kokous. Siellä istuu allekirjoittaneen lisäksi ministeri Paavo Väyrynen, poliittinen valtiosihteeri Teija Tiilikainen, valtiosihteeri Pertti Torstila, alivaltiosihteerit ja erityisavustajat.

Tänään sovimme ulkoministeriön organisaatiouudistuksesta. Homma on kestänyt ihan liian kauan, mutta nyt se on saatu päätökseen. Onneksi. Meillä on mahtava ministeriö ja meidän kannattaa keskittyä siihen mitä me parhaiten osaamme, eli ulkopolitiikkaan.

Eilen Königstedtissä ulkoasiainvaliokunnan kanssa.

Lounastin Norjan suurlähetystössä Pohjoismaisten suurlähettiläiden kanssa. ”There is no such thing as a free lunch”. Kyseessä on eräänlainen perinne. Suomen ulkoministeri antaa Pohjoismaisille suurlähettiläille eräänlaisen ulkopoliittisen tilannekatsauksen. Kynät sauhuvat ja raportit lähetetään pääkaupunkeihin iltapäivän aikana.

Lounaalta riensin valtioneuvoston istuntoon, jossa valmisteltuja päätöksiä nuijitaan pöytään kovassa tahdissa. Istunnon jälkeen tapasin presidentti Martti Ahtisaaren eduskunnassa. Olen aina ollut Ahtisaari-fani. Hän on uskomaton voimavara Suomelle – kansainvälinen osaaja vailla vertaa. Häntä kuunnellessa oppii paljon.

Tapaamisen jälkeen kävin lyhyesti läpi huomista EU-ministerivaliokuntaa yhdessä Kare Halosen kanssa. Kare on meidän Eurooppa-osaston päällikkö ja yksi johtavista EU-guruistamme. Hän oli muun muassa Suomen EU-jäsenyysneuvotteluvaltuuskunnan sihteeri. Ei ole vaikeata valmistautua ministerivaliokuntaan kun saa hommat valmisteltua Karen ja Eurooppa-osaston ammattilaisten kanssa.

Ennen Eduskunnan kyselytuntia kävin pitämässä ympäristöaiheisen puheenvuoron ”Vihreä-business”-tapahtumassa. Hauskaa oli.

Kyselytunnilla keskityttiin vaalirahoitukseen ja Natoon. Vauhdikasta menoa. Retoriikka raikaa. Kuka väittää, että Suomessa ei ole debattikultuuria?

Matkalla takaisin Merikasarmille sain pikabriiffauksen Darfurista Pekka Haavistolta. Hän tuntee alueen kuin omat taskunsa. Darfurin tilanne on käsittämättömän huono.

Päivän päätteeksi kävimme läpi UM:n vuoden 2009 talousarviota. Esittelijänä Katja Bordi, todellinen ammattilainen. Nyt ymmärrän UM:n budjettiongelmat paljon paremmin.

Ja vielä viimeisenä kävimme vielä läpi ulko- ja turvallisuupoliittista selontekoa. Päivä oli vauhdikas, mutta jälleen kerran supermielenkiintoinen. Aurinkoisella pyörälenkillä ajattelin, että olen siirtynyt yhdestä unelma-ammatista toiseen.

Comment

required