Taloutemme kurja tila ei voi enää olla yllätys kenellekään. Kansantaloutemme on supistunut. Kasvun ennustetaan olevan tulevinakin vuosina varsin vaatimatonta, Euroopan alhaisinta. Kilpailukykymme maailmanmarkkinoilla on rapautunut, eikä missään muussa Euroopan maassa työttömyys kasva yhtä nopeasti kuin Suomessa. Olemme mitoittaneet julkisen sektorimme menot pysyvästi liian suuriksi tuloihin nähden. Tarvitsemme muutoksen Suomen suuntaan. Meidän on pystyttävä uudistumaan kaikilla tasoilla. Tämä koskee meitä kaikkia.
Vaihtoehtoja on aina. Nyt voimme johtaa muutosta aktiivisesti, olla itse tekemässä uutta nousua. Toinen vaihtoehto on pysähtyä paikalleen ja jättäytyä muiden vietäväksi – osaksi jonkun toisen suunnitelmaa. On aivan selvää, että näistä ensimmäinen on parempi.
Vielä aivan hiljattain olimme herkästi tuomitsemassa Kreikan päättäjät holtittomasta julkisen talouden hoitamisesta. Emme pitäneet edes ajatuksesta joutua Irlannin tai Portugalin tai muiden ongelmamaiden maksumieheksi. Olimme oikeutetusti sitä mieltä, mutta nyt pitää vastata huutoon. Meidän on huolehdittava omasta taloudenpidostamme.
Hallituksen perustuslaillinen velvollisuus on edistää työllisyyttä ja turvata peruspalvelut. Vahva julkinen talous on kansalaisen paras turva. Tulojen on oltava vuosien mittaan suunnilleen yhtä suuret kuin menot. Maltillinen velkaantuminen on aivan normaalia, jopa järkevää. Mutta nykymenolla velkaannumme melkein miljoona euroa tunnissa. Tästä lasku on lankeamassa lapsillemme ja lastenlapsillemme. Yksikään vastuullinen päättäjä ei toimi näin. Me emme ainakaan.
Siksi hallitus on nyt tarttunut toimiin, joilla talous käännetään kasvuun työn avulla. Kaksi kertaa karille menneiden yhteiskuntasopimusneuvottelujen tärkeimpänä tavoitteena oli tehdä Suomesta jälleen maa, johon voi investoida, joka palkkaa uusia työntekijöitä ja joka kykenee kestävän talouskasvun avulla turvaamaan laadukkaat julkiset palvelut kaikille. Oli valitettavaa huomata, että työntekijä- ja työnantajajärjestöt eivät tässä löytäneet toisiaan.
Olennaista on edelleen tavoite eli Suomen kilpailukyvyn palauttaminen. Hallitus on valmis ottamaan vastaan työmarkkinaosapuolten esityksen hallituksen keinojen sijasta. Esityksen on oltava kaikkien osapuolten, työntekijöiden ja työnantajien yhteinen.
Esimerkiksi entinen Euroopan sairas mies, nykyisin talouden mallimaaksi usein kuvattu Saksa on onnistunut työtekijöiden ja työnantajien välisessä sopimisessa meitä paremmin. Työntekijät tulevat usein työnantajaansa vastaan vaikeassa tilanteessa, ja työnantajat puolestaan pohtivat aktiivisesti, miten työ voitaisiin jatkossakin tehdä kotimaassa.
Samaa henkeä on löydyttävä myös Suomesta. Sitä on löytynyt ennenkin. Sotien jälkeen Suomi nousi köyhyydestä työllä ja ahkeruudella. Maa rakennettiin uudestaan, lapset laitettiin koulutielle ja terveydenhuolto koheni roimin askelin. 1990-luvun lamasta, joka tosin ei ole sotiin verrattava vitsaus, nousimme siitäkin ripeästi.
On oltava realisti. Edessä on monta vaikeaa vuotta. Mutta Suomi on edelleen yhteiskunta, jonka monet peruselementit ovat erinomaisessa kunnossa. Kansalaiset ovat hyvin koulutettuja, poliittinen järjestelmä on vakaa ja oikeusjärjestelmä lujalla pohjalla. Pohja, jolta ponnistamme, on edelleen paljon lujempi kuin suurimmassa osassa muuta maailmaa.
Kilpailukykyä vahvistavat toimet ovat vain yksi osa kokonaisuutta, jolla Suomen talouden uutta nousua luodaan. Tämän lisäksi tarvitsemme rakenteelliset uudistukset, kuten kuntien tehtävien karsintaa, paikallisen sopimisen edistämistä, sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen sekä työttömyysturvan uudistamisen. Muuten talouden sopeutustoimet leikkauslistoineen jatkuvat vuodesta toiseen ja se koskee erityisesti ihmisiin, joilla ei ole työn tuomaa turvaa.
Uusi, parempi päivä koittaa varmasti. Mutta se on meidän suomalaisten itse tehtävä. Vaihtoehtoja on, tekemättä ei voi jättää.
Juha Sipilä
Timo Soini
Alexander Stubb
Teemu Juvonen
16.09.2015 22.01Tervehdys.
Voisiko työkalupakkiin ottaa asiaa mikä ei maksaisi kenellekkään mitään. Yrityksille ”investointipankki” eli esim. 30% voitosta 3 vuoden ajan verottomana talteen. Investointi suoritettava kotimaahan. Jos investointia ei toteuteta vero maksetaan normaalisti, ja loput palautuu yrityksen käyttöpääomaan. Uskoisin tuolla olevan työpaikkoja lisäävä vaikutus.
Tarja Heiskanen
16.09.2015 22.12Hyvä Alex!
Olette hyvä tiimi- ja sinä yhteistyökykyinen.
Nyt vain on pidettävä huoli,että kenttä pysyy yhtenäisenä!
Jalkautuminen kentälle tulevana perjantaina: avoin dialogi lakkolaisten kanssa katkoo lopullisesti siivet,,,,,,
Yksinkertaiset käytännön esimerkit Eu:n kriisimaista rinnastettava valaisemaan tilanteen vakavuutta!
Hallituspuolueiden on nyt ehdottomasti oltava samassa linjassa,että päätöksiä syntyy!
Ja,mahdollisesti saatava osa oppositiostakin mukaan,,,,,
Klaus Salonen
16.09.2015 23.21On hienoa seurata sitä määrätietoisuutta millä hallitus Sipilän ja sinun johdolla on tarttunut kiinni ongelmiin. Tulee new deal mieleen.
Kaksi rinnakkaista ja samanaikaista ongelmaa:
1 – Valtion budjetti alijäämäinen
2 – Vientiteollisuus ei vedä
Kolme ratkaisua:
1 – Budjetti tasapainoon leikkaamalla tylysti menoja 6 miljardia/v
2 – Palkkataso jäädytetään toistaiseksi nykyiselle tasolleen
3 – Yrittäjyyden edellytyksiä helpotetaan:
1 – Startupeille ja PK-yrityksille riskirahoitusta mm. valtiolta
2 – Konkurssilainsäädäntö ajan tasalle, epäonnistuminen ei saa olla
pelote ja 10 vuoden paitsio elämästä ja yrittämisestä
Jari Makkonen
17.09.2015 02.04Näin se on, olen samaa mieltä; nyt jokaisen täytyy osallistua talkoisiin ja kysyä itseltään, mitä minä voin tänään tehdä, että muutos parempaan olisi mahdollinen jollakin aikavälillä sen sijaan, että huudamme valtiota apuun – valtio olemme me. Hyvä vanha sanonta 60-luvulta on John F. Kennedyn puhe ”do not ask what your country can do for you, but what you can do for your country.”
Päivi Strömmer
17.09.2015 06.16Aivan samaa mieltä Heiskasen ja Makkosen kanssa.
Peiliin katsomisen paikka niin työmarkkinaosapuolilla kuin politiikan tekijöillä.
Kilpailukyky on saatava palautettua.
Tapani Veistola
17.09.2015 07.56Suomi on onneksi mahdollinen tehtävä:
– Rakennemuutoksista, eurosta ym. huolimatta, BKT ja OMX ovat yhä ennen 2007-08 globaalia ylikuumenemista edeltäneellä tasolla.
– Maamme on yhä kaikkien kilpailukykytutkimusten, koulutuksen yms. kärkikastissa.
= Suomi on yhä maailman parhaita maita: hyvä ponnistuslauta tulevaisuuteenkin.
Enemmän olen huolissani ympäristön kestävyysvajeesta
– uhanlaisuus kasvaa ja 62 % ennätysleikkaus luonnonsuojelurahoihin pahentaa asiaa
– vesien hyvää tilaa ei saavuteta aikataulussa jne.
= Ympäristörahoitus kannattaa turvata eikä sen turvaverkkona olevia säädöksiä pidä heikentää
Mikä parasta, Win-win mahdollisuksia talouden ja ympäristön auttamiseen on paljon, mm. cleantech, ekosysteemipalveluiden turvaamiskeinot vientituotteenakin yms.
Mikki Nieminen, ps
17.09.2015 08.15On erittäin tärkeää, että hallituspuolueet ovat yhtenäisiä siitä huolimatta mitä kannatusprosenteille tapahtuu. Me duunarit emme ole Suomen sopeutustalkoiden heikoimpia. Nyt on aika antaa pala selkänahkaa ja toivoa, että se riittää. Suomi on sen arvoinen.
Henna Peltola
17.09.2015 09.45Olen samaa mieltä ja on erikoista, että debatti tuntuu pyörivän sisäpoliittisessa vastakkainasettelussa sen sijaan, että avaisimme itsemme ulkomaailmalle ja haasteille jotka tulevat globaalista ympäristöstä. Status quo ja saavutetuista eduista kiinni pitäminen eivät ole enää nykymaailmaa. Esim. lapsilisät voisi leikata ylemmiltä tuloluokilta kokonaan pois.
Vilho Partanen
17.09.2015 12.14Viimeisin arvio pakolaisista Suomeen on 80 000 eikä 30 000 vuositasolla. Taloustilanne taas kuuluu paikalliselle kinkeripiirille, mutta pakolaistilanteen hoito riippuu koko EU –hiippakunnasta.
Pakolaistilanne maailmalla on kehittynyt omaan tahtiinsa riippumatta paikallisesta Suomesta tai Suomen talouden heikkenemisestä. Se on ihan toinen, itse aiheutettu päänsärky.
Nyt kaksi toisiinsa kuulumatonta asiaa rinnastui tavalla, joka saattaa eskaloitua huonosti arkipäivässä.
Silti ei nyt pitäisi keskittyä ollenkaan yhden puheen tyyliin vaan siihen, mitä ihmettä tekisimme kansakuntana, jotta eläisimme kunnialla ja kauan.
Juhana Herttuala
18.09.2015 23.15Kansataloutemme on supistunut, totta. Se on sosiaalisen markkinatalouden hinta, eli sosialismin, joka tappaa markkinatalouden.
Lauri Nikander
20.09.2015 10.09Sosiaalinen markkinatalous on kasvattanut kansantalouttamme viimeiset 50 vuotta, joten voiko olla mahdollista, että kansantaloutemme supistuminen johtuu kenties jostain muusta kuin sosiaalisesta markkinataloudesta? Voisitko myös antaa esimerkin maasta, jossa ei ole sosiaalista markkinataloutta?
Not Found
The requested URL was not found on this server.