Vienninedistämismatkalla Tatarstanin pääkaupungissa Kazanissa. Kazan on poikkeuksellisen kiinnostava venäläinen miljoonakaupunki. Öljy- ja kaasuvarojen ansiosta alueella on paljon varallisuutta ja se näkyy. Kazan on tuhat vuotta vanha kaupunki, jossa ortodoksikristityt venäläiset ja tataarimuslimit elävät rinnakkain.

Kazan on Venäjän urheilupääkaupunki. Täällä järjestetään vuonna 2013 universiadit, vuonna 2015 uinnin MM-kisat ja vuonna 2018 jalkapallon MM-kisojen otteluita. Palloilupuolelta suomalaisillekin ovat tuttuja jalkapalloseura Rubin Kazan (Aleksei ja Roman Eremenko) ja jääkiekkoseura Ak Bars Kazan (Niko Kapanen, Jarkko Immonen, Janne Pesonen ja Janne Lahti). Taso on kova. Ja urheilupaikkojen rakentaminen avaa bisnesmahdollisuuksia.

Matkassa on mukana noin 30 suomalaista yritystä ja organisaatiota (http://tiny.cc/n93snw). Rakentamisen lisäksi kiinnostavia yhteistyöaloja ovat mm. energia, energiatehokkuus, cleantech ja koulutus. IT-puolella Kazanissa on käynnissä erittäin kunnianhimoisia hankkeita. Tapasimme yritysten kanssa Tatarstanin presidentin, pääministerin, ministereitä, Kazanin johtoa ja runsaasti paikallisia yrityksiä. Ministerin rooli on avata ovia ja toivottavasti auttaa ratkomaan ongelmia, yritykset tekevät oman myyntityönsä. Tuloksia arvioidaan parin kuukauden päästä.

Suomen ja Tatarstanin suhteiden erikoispiirre on se, että Suomessa asuu noin 700 tataarin yhteisö. Yhteisö syntyi 1800- ja 1900 -lukujen taitteessa. Suomen tataariyhteisön johtaja ja hänen edeltäjänsä ovat mukana matkalla ja tapaamisissa. Isäntiin on selvästi tehnyt vaikutuksen tataariyhteisön hyvä asema ja menestys Suomessa. Itsekin olen yrittänyt heittää muutaman lauseen tataariksi tapaamisissa. Zur rähmät!

Tänään torstaina on luvassa vielä puhe yliopistolla ja muutama tapaaminen. Sitten nokka kohti Suomea ja täysi keskittyminen EU:n rahoituskehyksiin seuraavaksi puoleksitoista viikoksi.

P.S. Tatarstanin hallinto pyörii kokonaan iPadeilla. Viralliset asiakirjat, kokoukset, päätökset…kaikki. Ei turhia papereita. Tästä on Suomella opittavaa.

Comment

required