Pahoittelut, että en saanut eilen aikaiseksi blogimerkintää. Tämä taitaa olla yksi tiukimpia valiokuntaviikkoja pitkään aikaan. Kalenterissa on yli 40 merkintää ja kaiken kruunaa meppikiertuepäivä Oulussa.

Tuntuu siltä, että kaikkialla kuhisee. Omalta osalta viikon asialista on täynnä lobbausraporttia, komission vastuuvapautta, avustajakorvauksia, Itämeristrategiaa ja muuta mannaa.

Eilen annoin haastattelun espanjalaiselle El Pais-lehdelle lobbaamisesta. Myös Financial Times ja European Voice halusivat tietää missä mennään. Lobbausraporttia käsitellään valiokunnassa huomenna.

Parlamentissa on aina tärkeä tavata ihmisiä kahden kesken ja käydä läpi sellaisia kysymyksiä raportista, jotka ovat potentiaalisesti vaikeita. Siksi olenkin tällä viikolla lobannut lobbausraporttiani, niin hullulta kuin se kuullostaakin. Tapaamisten tavoitteena on edesauttaa raportin läpiviemistä, ensin valiokunnassa ja sitten täysistunnossa.

Tapaamiset ovat myös omiaan hälventämään käytävillä liikkuvia huhuja. Kaikista raporteista liikku aina villejä huhuja, siitä mitä ne sisältävät tai eivät sisällä. Paras tapa katkaista huhut on istua kollegan kanssa kahvilla ja käydä rapsa läpi kohta kohdalta.

Huhuista puheenollen…viikon kuuma peruna on ilman muuta tuo avustajakorvauksista käytävä keskustelu. Kävin lukaisemassa sen ”kuuluisan” salaisen raportin. Muutama huomio:

1. On typerää, että raportti on leimattu salaiseksi. Mielestäni se pitäisi julkaista mahdollisimman pian. Se hälventäisi väärinkäsityksiä raportista ja niitä villejä huhuja, josta sen sisällöstä liikkuu.

2. Menettelytapa, jolla varainhoitovaliokunnan jäsen saa lukea raportin on vähintään yhtä typerä. Suljettu huone. Vartija. Nimi paperiin, että sisällöstä ei saa puhua.

3. Päätös raportin julkaisemisesta kuuluu parlamentin pääsihteerille, ei parlamentin jäsenille. Raportti on salainen, koska se on niin sanotusti sisäinen tilintarkastusraportti. Ne jotka haluavat pitää sen salaisena väittävät, että raportin julkaiseminen olisi ennakkotapaus. Mielestäni argumentti ei kestä päivänvaloa. Poikkeuksia voi aina tehdä. Raportti ei sitäpaitsi sisällä mitään nimiä, kuten muutamissa lehtijutuissakin on huomautettu.

4. Ikävintä tässä koko prosessissa on, että niin sanotut EU-loanheittäjät ottavat avoimuuden panttivangikseen. Syntyy asetelma, jossa avoimutta vaativat ”EU-kannattajat” leimataan ”EU-vastustajiksi”. Koko tilanne saadaan tietenkin näyttämään siltä, että EU on läpikotaisin mätä järjestelmä, jossa julkisten varojen väärinkäyttö on yleistä. Ja näinhän asia ei ole. En väitä, että EU on virheetön varainhoidossa, mutta ei se nyt niin skeida ole kun usein annetaan ymmärtää. En tiedä montaa kansainvälistä järjestelmää tai valtiota, jolla on tiukemmat varainvalvontamekanismit.

5. Pari lehteä on jo lähettänyt kyselyn kaikille suomalaisille mepeille siitä, miten me olemme avustajapalkkiot hoitaneet. Omalta osalta homma on harvinaisen selvä. Avustajani ovat työsuhteessa Kokoomukseen. Sihteeristökorvaus siirtyy suoraan Kokoomuksen tilille, jolta palkka maksetaan suoraan avustajilleni. Tästä korvauksesta maksetaan myös kaikki avustajieni lakisääteiset Suomen työnantaja- ja sosiaalikulut sekä eläkemaksut.

Tätäkin hommaa vatvottiin tänään pitkään varainvalvontavaliokunnassa. Meidän valiokuntakokoukset ovat muuten avoimia, toisin kuin esimerkiksi Eduskunnan valiokuntakokoukset. Tänään huoneessa oli paljon TV-kameroita ja välillä tuntui, että teatteri myös sen mukaista.

Valiokunnan tärkein juttu tällä viikolla komission vastuuvapausraportti. Siitä tenttasimme eilen kolmea komissaaria – Hubner, Spidla ja Ferrero-Waldner. Ihan hyvin meni. Veikkaan, että komissiolle annetaan vastuuvapaus huhtikuun täysistunnossa ja niin pitääkin. Varainhoito paranee vuosi vuodelta. Ja hyvä niin.

Tänään olin myös Britannian EU-suurlähettilään järjestämällä lounaalla. Aiheena Itämeristrategia. Paikalla tukku asiasta kiinnostuneita meppejä ja lähes kaikki Itämeren maiden EU-suurlähettiläät, myös entinen pomoni Eikka Kosonen. Samasta aiheesta keskustelimme myöhemmin myös Viron parlamentin puhemiehen(naisen) kanssa. Itämeri on vahvasti tapetilla ja lisää on tulossa.

Kaikenkaikkiaan viikon meininki on hurja. Huomenna ja ylihuomenna rumba jatkuu sisämarkkinavaliokunnan ja perustuslakivaliokunnan kokouksilla.

Pitää varmaan mennä alakertaan löhöilemään telkkarin eteen. Eihän tästä muuten mitään tule…

Comment

required