Elämäni ensimmäinen vierailu Tansaniaan oli unohtumaton kokemus. Maan luonne tuli mielestäni hauskasti esille erään paikallisen seminaarialustajan lipsahduksessa. Hän halusi sanoa, että Tansania on rauhan satama (haven of peace) mutta käyttikin vahingossa ilmausta pala taivasta (piece of heaven). Tansanialaiset iloitsevat elämästä. Vieraillessamme Dar es Salaamin slummissa kaikki hymyilivät ja tervehtivät ja välillä naiskuoro puhkesi spontaaniin lauluun ja tanssiin. Ehkä meidänkin tulisi välillä opettamisen sijaan pysähtyä oppimaan.
Tansanialla on kaikki avaimet loistavaan tulevaisuuteen. Se on kuin Kiina kymmenen vuotta sitten ja kaiken lisäksi demokratia. Talouskasvu on jo nyt ollut seitsemän prosentin paikkeilla kymmenen vuoden ajan. Maan rannikolta löytyneet valtavat maakaasuvarat tulevat lisäämään tuloja merkittävästi kymmenen vuoden säteellä, joten on luonnollista, että siirrymme Tansaniassakin kehitysyhteistyöstä normaaleihin taloussuhteisiin.
Tansanialaiset sanoivat tämänkin asian paremmin kuin itse osaisin. Taloussuhteet tarkoittavat kilpailua, jossa molempien osapuolien täytyy pystyä toimimaan markkinoiden ehdoilla. Se näkyy jo nyt Tansaniassa. BRICS-maat ovat jo ohittaneet EU-maat Tansanian tärkeimpinä kauppakumppaneina, ja myös alueelisen kaupan merkitys on Itä-Afrikassa kasvanut.
Suomella on kuitenkin pistämättömiä vahvuuksia sektoreilla, joilla Tansaniassa on kasvavaa kysyntää. Niihin kuuluvat metsä-, energia-, kaivos- ja tietoyhteiskuntasektorit. Samoilla sektoreilla on onneksemme vireillä rahoittamiamme yhteishankkeita. Muurasimme sähköaseman peruskiven, avasimme satamaterminaalin, esittelimme metsäinventaarion tulokset, avasimme opetusportaalin ja allekirjoitimme uusia yhteistyösopimuksia. Tansanian ministerit olivat ilahduttavasti paikalla, ja pääsimme myös presidentin puheille.
Päällimmäiseksi mieleeni jäivät kuitenkin iloiset lapset. Tansanian väestö on hyvin nuorta, ja nuorissa ja lapsissa on tunnetusti tulevaisuus. Tulevaisuuden suunta voi riippua asioista, jotka kuulostavat pieniltä. Jos esimerkiksi useammat tytöt käyvät yläasteen, heidän koko potentiaalinsa saadaan yhteiskunnan käyttöön.
Ratkaisevaa on kuitenkin, että kasvun ja luonnonvarojen luomaa valtavaa tilaisuutta ei tuhrata huonoon hallintoon, poliittiseen kähmintään ja korruptioon. Suomi voi tukea Tansaniaa kaupalla ja vielä jonkin aikaa kehitysyhteistyöllä. Mitä nopeammin alamme toimia markkinoiden ehdoilla, sen parempi molemmille.