Vuosi sitten käytiin eduskuntavaalit. Lähdimme vaaleihin vaativasta asetelmasta. Kokoomus oli johtanut hallitusta neljän vuoden ajan. Monia asioita saatiin eteenpäin, mutta uudistusten tahti ei ollut Suomen kannalta riittävä.

Tästä asetelmasta huolimatta kokoomus sai vaaleissa toiseksi eniten ääniä. Meihin luotettiin Suomea uudistavana voimana. Ponnistimme hallitukseen kantamaan vastuuta Suomen uudistamisesta. Hallitusohjelma on kunnianhimoinen.

Kuluneen vuoden aikana olemme kyenneet osoittamaan, mitä päämäärätietoinen työ voi tuottaa. Kun on hallituksessa kaverit, joilla on kykyä tehdä vaikeitakin päätöksiä.

Olemme tehneet päätöksiä, joilla velkaantuminen taitetaan. Kokonaisveroaste ei nouse ja pidämme kiinni sopeutusohjelmasta. Työn verotusta on kevennetty jo vaalikauden ensimmäisessä budjetissa 600 miljoonalla eurolla.

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus on menossa eteenpäin valinnanvapauden pohjalta.

Työn teettämisen kustannukset ovat alenemassa merkittävästi ilman devalvaatiota ensimmäistä kertaa historiassamme. Hallituksen aloitteesta järjestäytymättömät yrittäjät ovat saamassa mahdollisuuden sopia paikallisesti samoista joustoista kuin työnantajaliittoon kuuluvat yritykset.

Kauppojen aukioloajat on vapautettu. Työllistämisen esteitä puretaan helpottamalla määräaikaisuuksia, pidentämällä koeaikaa ja keventämällä takaisinottovelvoitetta.

Kannustinloukkuja puretaan ja työllisyysmäärärahojen käyttömahdollisuuksia laajennetaan aktivoivaan suuntaan. Oppisopimuksen rinnalle tulee joustavampi ja hallinnollisesti kevyempi koulutussopimusmalli. Koulutusvienti mahdollistetaan sekä korkeakouluille että toisen asteen oppilaitoksille. Innovaatioseteli tulee tukemaan yritysten ja korkeakoulujen yhteistyötä.

Raide-Jokeri ja Tampereen ratikka toteutuvat, Turun Tunnin junan suunnittelu alkaa. Tiestön korjausvelkaa on päätetty lyhentää 600 miljoonalla eurolla. Sillä parannetaan liikenneturvallisuutta ja edistetään yritysten toimintaedellytyksiä ympäri Suomen.

Yrittäjyysveropaketti valmistellaan syksyksi, mukana muun muassa kotitalousvähennyksen korotus, maksuperusteinen alv ja yrittäjävähennys. Jo esitellyn uuden joukkorahoituslain myötä etenkin pienet ja keskisuuret yritykset saavat paremmat mahdollisuudet kerätä markkinoilta riskirahaa investointeihin.

Paljon on tehty ja putkessa on lisää kokoomuksen tavotteita edistäviä tekoja, mutta työ ei ole valmis. Hallituksen suurin haaste on luoda Suomeen 110 000 hengen työllisyyskasvu, eivätkä haasteet siihenkään lopu. Hallitukselta edellytetään isoja uudistuksia myös tulevan kolmen vuoden aikana. Tähän työhön Kokoomusta tarvitaan. Käänne ja muutos on tehtävä, askel kerrallaan.

Kokoomus on hallituksessa toteuttamassa varsin kokoomuslaista ohjelmaa. Se etenee kuin juna, vaikka välillä kolisee. Kolina kuuluu lajin luonteeseen. Kompromisseihinkin on matkalla kyettävä, ellei halua jäädä asemalle olemaan yksin oikeassa. Suunta on nyt oikea. Eteenpäin. Yhdessä. Se on tärkeintä.

1 kommentti
  1. Vilho Partanen
    02.05.2016 20.34

    Juuri noin. Näin tässä pitikin käydä.
    Nyt ei ole veneen keikuttamisen aika.

    Reply

Comment

required