Pääministeri Matti Vanhasen puhe Euroopan parlamentissa päättyi äsken. Maltillinen, rauhallinen puhe, joka hahmotti hyvin Suomen puheenjohtajuuskautta. Puhe sai hyvän vastaanoton.
Puhe ei sisältänyt mitään yllätyksiä, eikä sen pitänytkään. Tavoitteena on, että puheenjohtajuus on jatkumo: kapula siirtyy Itävallalta Suomelle ja meiltä eteenpäin Saksalle, Portugalille, Slovenialle ja Ranskalle, joka johtaa puhetta vuoden 2008 toisella puoliskolla.
Salin tyhjyyttä ei myöskään kannata ihmetellä. Täyistuntosali on täynnä vain äänestysten aikana. Kun puheenjohtajamaa esittelee ohjelmansa, niin sali on noin puolillaan. Niin myös tänään, varsinkin puheen aikana.

Vanhanen nosti esille puheenjohtajuuskauden teemoja: laajentuminen, energia, perustuslaki, avoimuus, Venäjä, Pohjoinen ulottuvuus, ulkopolitiikka, ilmastomuutos, palveludirektiivi, kemikaaliasetus, kehitysyhteistyö, sisä- ja oikeusasiat, kilpailukyky sekä innovaatio. Siis kaikkea maan ja taivaan väliltä. Se kuvastaa hyvin koko unionin agendaa.
Kommenttipuheenvuoroissa Suomen puheenjohtajuutta kehuttiin ammattimaiseksi, tehokkaaksi ja avoimeksi. Asialista ei maailmaa mullista, mutta se vie EU:ta eteenpäin.
Joukkossa oli myös villinpuoleista kritiikkiä esimerkiksi Daniel Kohn-Benditiltä, Nigel Faragelta, Jens-Peter Bondelta ja Vanhackelta. Vanhanen otti kritiikin vastaan oikealla tavalla: hymyilemällä.
Yleisössä oli paljon tuttuja virkamiehiä Jari Luodosta Jukka Salovaaraan, Eikka Kososesta Nina Vaskunlahteen. Yläparvi oli täynnä suomalaisia toimittajia.

Suomalaismepit olivat myös äänessä. Puheenvuoron pitivät Esko Seppänen, Piia-Noora Kauppi, Reino Paasilinna, Anneli Jäättenmäki, Satu Hassi, Ville Itälä, Lasse Lehtinen ja allekirjoittanut.
Omassa puheenvuorossani korostin avoimuutta. Ehdotin, että Lahden huippukokouksen kolme ensimmäistä puheenvuoroa pidettäisiin kameroiden läsnäollessa.
Vanhanen vastasi puheenvuoroihin hyvin. Hän viittasi puhujiin nimellä ja vastasi konkreettisesti. Mielestäni hyvä alku Suomen puheenjohtajuuskaudelle täällä parlamentissa.