Suomen talouden tilanne on erittäin vaikea, olemme jääneet Euroopankin tasolla häntäpäähän talouden kehityksessä. Taloudella ei ole itseisarvoa, mutta jos talous ei ole kunnossa, hyvinvointipalvelut ja yhteiskunnan eheys kärsivät. Ihmisten hyvinvoinnilla on arvo sinänsä.

Tämä ja edellinen hallitus ovat tehneet kovat säästöt. Niillä on saatettu julkista taloutta lähemmäs tasapainoa. Säästöt eivät kuitenkaan käännä talouden suuntaa.

Jos heikko työllisyystilanne ja sitä kautta tiukka säästölinja jatkuu pitkään, alkaa hyvinvointiyhteiskunnan pohja rapautua. Esimerkiksi koulutuksen säästöt ovat jo nyt vaikeita. Toivon, että rakenteitamme voitaisiin tulevina vuosina uudistaa ilman samanaikaista säästämisen taakkaa.

Siihen tarvitaan työtä. Suomalaisille lisää työpaikkoja. Suomalaisille yrityksille lisää kykyä kilpailla maailmalla ulkomaisten yritysten kanssa.

Uutiset yt-neuvotteluista ja irtisanomisista, kuten esimerkiksi Microsoftin tänään loppuunsaattamat neuvottelut, alleviivaavat tätä viestiä. Irtisanomiset ovat aina inhimillisesti surullinen uutinen. Toivon, että työtä vaille jäävät ihmiset pääsevät uuteen työhön kiinni mahdollisimman pian. Sellaista toimintaympäristöä meidän on kyettävä luomaan. Käynnistän myös lisätalousarvioprosessin, jossa pyrimme osaltaan lieventämään Microsoftin ratkaisun aiheuttamaa iskua.

Vain työtä tekemällä saamme pidettyä pohjoismaisesta hyvinvointimallistamme kiinni. Tästä ei pääse yli eikä ympäri.

Jos työn tekemistä ja teettämistä helpottavia toimia ei saada aikaan, kurjistumisen kierre ja leikkauslistat eivät lopu.

Yhteiskuntasopimus olisi ollut mahdollisuus tehdä yhdessä toimet, joilla luodaan työtä, kasvua ja vakautta.

Nyt hallitus kantaa vastuun siitä, että Suomen talouden suunta kääntyy ja saamme aikaan toimintaympäristön, johon työpaikkoja syntyy. Hallituksen on toteutettava toimet, joilla Suomi kuroo kiinni eroa kilpailijamaihin ja työllisyys voi kääntyä kasvuun.

Päätöksiä tarvitaan pian. Meillä ei ole varaa odotella toimenpiteitä useita vuosia. Jokainen odottamiseen käytetty vuosi tarkoittaa uutta leikkaavaa budjettia. Siksi on tärkeää, että tulevina viikkoina tehdään selkeitä päätöksiä, jotka voidaan panna toimeen pian ja joilla lisäleikkaukset ja veronkorotukset voidaan välttää. Hallitus on aloittanut työn ja tulemme maanantaina kertomaan prosessin aikataulun.

Hallituksen tavoite on selvä: kun työpaikkoja syntyy, velkaantumisen kierre katkeaa ja voimme turvata hyvinvointiyhteiskunnan palveluineen jokaiselle suomalaiselle. Suomi tarvitsee suunnan muutoksen. Se on nyt hallituksen tehtävä.

3 Comments
  1. Jouni Pulli
    21.08.2015 15.21

    Alexin perusviestin kanssa olen sataprosenttisesti samaa mieltä eli tarvitsemme nopeasti lisää työtä suomalaisille, odottaa emme enää voi.

    Lisäisin Alexin perusajatukseen pari pointtia: tuottava ja kansainvälisesti kilpailukykyinen työ, kestävä kehitys ja hallinnoinnista sekä kontrolloinnista siirtyminen tekemiseen. Eli me tarvitsemme ”tekemisen meininkiä” ja huomattavasti vähemmän töitä, jossa kontrolloidaan ja hallinnoidaan. Kun tulin Espanjasta runsas viikko sitten minua kummastutti suuri hiljaisuus (toki oli varhainen aamu), supersiisteys sekä ns. Ordnung eli jopa pyörätelineet näyttivät olevan täsmälleen oikeissa paikoissaan SEKÄ IHMISTEN PUUTE. Tuntui kuin olisi saapunut maahan, josta ihmiset ovat kadonneet – puistattava fiilis. Tarvitsemme ehdottomasti enemmän toistemme välittämistä tähän maahan sekä sitä tekemisen arvostamista. Työ ja yrittäminen vaativat kunnioitusta kuten myös vanhempien osaaminen, ja nuorille on annettava uskoa panostaa tässä maassa asumiseen ja elämiseen sekä työnteko ja yrittäminen on palkittava, ja virheitäkin saa tehdä.

    Kestävään kehitykseen panostaminen voisi olla meille myös yksi kasvun ura samaten kuin riittävän suuret infrahankkeet, jolloin myös yksityisyrittämisestä voidaan tehdä yhä useammille kannattavaa toimintaa moniksi vuosiksi eteenpäin.

    Hallituksella on sen niin tahtoessaan kyky vähentää kontrollia ja liiallista asioiden hallinnointia, sitä kautta luodaan tervettä Suomea ja terveesti kehittyvää toimeentuloa kansalaisillemme.

    Reply
  2. Juhana Herttuala
    21.08.2015 20.40

    Suomen talouden tilanne on erittäin vaikea ja väärällä uralla se on ollut koko tämän vuosituhannen. Kun valtiovarainministeri julistaa, että taloudella ei ole itseisarvoa, niin ymmärrän entistä paremmin, miksi tämä vuosituhat on mennyt, niin kuin on mennyt.

    Talous on itseisarvo ja tuottavuus on itseisarvo, mutta työllisyys ei ole itseisarvo, pureskele sitä.

    Istuva ja edellinen hallitus on näperrellyt säästöjen kanssa, sitä edeltävät hallitukset ovat laittaneet haisemaan kaikki mitä Nokian nousu antoi varaa ja vähän päälle. Jos hyvinvointihypeen haisemaan laitetut varat olisi käytetty velkojen maksuun, niin valtio olisi velaton ja asuntojen hinnat järkeviä sekä talous kasvu-uralla.

    Hyvä jos hallitus on nyt ymmärtänyt tehtävänsä, se olisikin ensimmäinen hallitus vuosikausiin.

    Talouden nousuun saaminen olisi helppoa, siirrytään markkinatalouteen, mutta siihen suomipoliitikko ei ole vielä valmis. Talouden pohjakosketus ei riitä, pitää mennä pohjamutien kautta ja katsoa kenellä snorkkelin pituus riittää.

    Reply
  3. Vilho Partanen
    22.08.2015 14.42

    Yhteiskuntasopimus on pakko nostaa takaisin pöydälle !

    Korvaava näpertely siirtää ongelmia vain eteenpäin ja lisää niitä.

    Reply

Comment

required