Japanin kriisialueella kaikki suomalaiset on tavoitettu – ja kaikki ovat kunnossa. Helpotus on suuri.

Tiimimme on tehnyt mahtavaa työtä Helsingissä ja Tokiossa. Tätä on helpottanut, että järjestimme joulukuussa 2010 kriisiharjoituksen, jonka tilanne vastasi pitkälti nyt tapahtunutta. Tokion suurlähetystön Facebook– ja Twitter-sivut ovat olleet keskeisessä asemassa viestinnässä ja ihmisten tavoittamisessa. Suomalaisten tavoittamiseen on käytetty myös muun muassa ns. älytekstiviestejä. Kriisipuhelin 0800-04444 on ollut ahkerassa käytössä.

Samalla kun suomalaisten tilanteen selviäminen huojentaa mieltä, tieto japanilaisten menetyksistä vetää hiljaiseksi. Olemme toistaneet Japanille tarjouksen lähettää pelastus- ja asiantuntija-apua. Toistaiseksi Japanin hallitus ei ole tähän tarttunut. Omin päin emme voi apua tietenkään lähettää.  

EU-jäsenmaiden toimia ja esim. matkustustiedotteita on koordinoitu tiiviisti. Suosittelemme tarpeettoman matkustamisen välttämistä Japaniin. Tähän syynä ovat jälkijäristysten uhka sekä kriisialueen ydinvoimaloiden tilanne. Lisäksi sähkö- ja polttoainepula on johtanut säännöstelyihin ja poikkeuksiin mm. junaliikenteessä ja polttoainejakelussa. Yksikään EU-maa ei valmistele toistaiseksi evakuointilentojen aloittamista Japanista.
 
Päivitys klo 12:35:

Vaikka kaikki Japanin tiedossa olevat suomalaiset onkin nyt tavoitettu, haluan korostaa, että tilanne maassa on yhä kriittinen. Ulkoministeriö jatkaa työtä kellon ympäri tilanteen seuraamiseksi ja kaikkien suomalaisten auttamiseksi. Varaudumme myös kaikkiin eri vaihtoehtoihin, myöskin siihen, että Japania kohtaa uusi voimakas maanjäristys.

Comment

required