Olin eilen Akateemisessa kirjakaupassa keskustelemassa Suomen ulkopolitiikasta ja kansainvälisestä asemasta, sillä Hiski Haukkala on julkaissut kirjan aiheesta. Yleisössä oli paljon vanhoja tuttuja. Tämänkaltaisissa rennoissa yleisötilaisuuksissa on mukava keskustella.

Ylipäätään ulkopoliittisen keskustelun määrä on kasvanut valtavasti. Ei ulkopolitiikka ole mitään salatiedettä ja ihmiset ymmärtävät tämän. Joka päivä uutisissa on monia aiheita, jotka liittyvät ulkopolitiikkaan, kansainvälisyyteen tai Euroopan unioniin. Me emme ole enää mikään impivaara irrallaan muusta maailmasta.

Suosittelen Hiskin Suomen muuttuvat koordinaatit -kirjan hankkimista kaikille aiheesta kiinnostuneille, koska olen aina tykännyt Hiskin tavasta kirjoittaa ja analysoida asioita. Eräs hänen keskeisimmistä havainnoistaan liittyy Suomen kohtalon kolmion laajentumiseen, jos mietitään mikä on se tärkein suunta, minne Suomen ulkopolitiikan pitäisi katseensa suunnata muuttuvassa maailmassa. Emme enää toimi Moskova-Berliini-Tukholma kolmion sisällä, vaan se on erittäin onnistuneesti laajennettu Moskova-Bryssel-Washington kolmioksi. Hiskin kirja noussee merkitykseltään samalle tasolle kuin Risto E.J. Penttilän Moskovasta Brysseliin -kirja 1990-luvulla.    

Hiskin esittämää kauhuskenariota on syytä pohtia. Mitä sitten tehdään, jos Yhdysvallat ei enää uskottavasti panosta Euroopan tulevaisuuteen,  EU:n suhteet löystyvät talouskriisin tiimellyksessä ja samalla Saksa lyöttäytyy yhteen vahvistuvan Venäjän kanssa. Sinänsä Eurooppa ei ole enää Yhdysvalloille ongelma. Tämä on hyvä asia. Eurooppa on pikemminkin ongelmien ratkaisija. EU:n hajoaminen olisi tietysti meille paitsi valtava taloudellinen ongelma, myös ulko- ja turvallisuuspoliittisesti hurja tappio. Itse en usko, että näin tapahtuu. Toisaalta Saksan ja Venäjän hyvät suhteet eivät nykymaailmassa ole meiltä pois, päinvastoin.

Hiskin kirja on moniulotteinen ja tutustumisen arvoinen.

Comment

required