Aina välillä on mielenkiintoista purkaa päivän tapahtumat kalenterin kautta. Se auttaa myös hahmottamaan tyypillistä täysistuntopäivää. Tällaista oli meno tänään.

6.45 Herätys. Vilkaisu päivän kalenteriin. Papereiden pikaselaus.

7.30 Autokuljetus hotellilta parlamenttiin.

7.45 Tietokone auki. Nopea selaus aamun kansalliseen ja kansainväliseen uutistarjontaan. Voitonpäivän juhla puhuttaa. Kuvat Punaiselta torilta muistuttavat menneestä, eivätkä aina välttämättä positiivisella tavalla…

8.30 Perinteinen kokoomusmeppien aamukahvi suomalaisten toimittajien kanssa. Virolainen Tunne Kelam kertoo näkemyksiään voitonpäivän juhlasta. Ville Itälä puhuu vuoden 2006 budjetista. Hänen synttäriään juhlistetaan skumpalla ja laululla. Eija-Riitta Korhola käy läpi viikon keskeisimmät ympäristöasiat. Ari Vatanen analysoi työaikadirektiiviä. Minä kerron ulkosuhdepalvelusta ja Itämeri-strategiasta.

10.00 Itämeri-ryhmän kokous. Aiheena Itämeri-strategia. Paikalla 50 meppiä ja avustajaa. Alustajina Henrik Lax, tanskalainen Baltic Development Forumin edustaja Ole Frijs-Madsen ja minä. Suomalaisista mepeistä paikalla myös Lehtinen, Väyrynen, Hassi ja Jäätteenmäki. Hyvä keskustelu. Johtopäätös: perustetaan meppien työryhmä valmistelemaan Itämeri-strategiaa, tehdään yhteinen paperi ja yritetään saada asia täysistuntokäsittelyyn. Kokouksen lopputulos odotettua parempi.

11.30 Avustajani Lauri Tierala briiffaa ryhmämme sisämarkkinavaliokunnan valmistelukokouksesta. Saan käteeni äänestyslistan, jonka kokoomusmeppien erinomaiset avustajat ovat kolunneet läpi. Yleensä olen itse mukana. Tänään en ehtinyt. Keskustelemme listasta nopeasti Laurin kanssa.

11.40 Täysistuntoon äänestämään. Ehdimme äänestää vain muutamasta kohdasta, mm. muutamasta ulkosuhdejulistuksesta ja arvonlisäverosta.

12.00 Äänestys keskeytetään. Vuorossa on Afganistanin presidentin Hamid Karzain juhlapuhe. Loistava puhuja. Pyytää tukea Afganistanin demokratiakehitykselle. Saa raikuvat suosionosoitukset.

12.30 Äänestykset jatkuvat. Äänestetään mm. uimaveden laadusta, rajat ylittävistä fuusioista, elokuvaperinnöstä, satamaturvallisuudesta ja McCartneyn murhaan liittyvästä julkilausumasta.

13.00 Lounas Ahvenanmaan maakuntapäivien puhemiehen Viveka Anderssonin kanssa. Keskustelemme mm. Ahvenanmaan asemasta. Lupaan käydä meppikiertueella Ahvenanmaalla ensi syksynä.

14.00 Takaisin toimistolle. Pikapalaveri Laurin kanssa. Käymme läpi polttavimmat asiat. Hoidan muutaman soittopyynnön ja vastailen sähköposteihin.

14.30 Budjetinvalvontavaliokunnan valmistelukokous peruuntuu. Riennän punttisalille. Eilinen lenkki toi lisäenergiaa. Tänään pumppaan rautaa.

15.15 Suihku toimiston ”ruotsinlaivakopissa”.

15.30 Pikahaastattelu palveludirektiivistä. Haastattelijana ranskalainen toimittaja, joka kirjoittaa juttua Européen-lehteen. Toistan vanhat teesini protektionismista, nationalismista ja ksenofobiasta.

15.45 Ryhmämme perustuslakivaliokunnan valmistelukokous. Keskustelemme komission ja parlamentin välisestä puitesopimuksesta, suullisesta kysymyksestä (aiheena EU:n diplomaattikunta) ja tavasta, jolla parlamentti hyväksyy komission. Koordinaattorimme Inigo Mendez de Vigo on vedossa. Hän innostuu kehumaan Kimi Räikkösen suoritusta Barcelonan GP:ssä. Kiitän onnitteluista ja muistutan, että hänen maanmiehensä johto F1-sarjassa on tällä hetkellä vakuuttava.

16.30 Kokous loppuu. Piipahdan vielä ryhmämme ulkosuhdevaliokunnan valmistelupalaverissa. Asialistalla ei ole asioita, jotka olisivat sydäntäni lähellä. Pakenen toimistoon.

17.00 Seuraan täysistuntoa työhuoneeni monitorista. Piitu Kauppi pitää hyvän puheenvuoron Euroopan keskuspankin nimityksistä. Hän puolustaa pienten maiden asemaa. Ei pidä siitä, että isot maat sopivat kabineteissa omista ehdokkaistaan.

17.30 Luen iltakokouksen papereita ja soitan muutaman puhelun. Kotona kaikki hyvin.

17.45 Juttelemme Piitun kanssa hedelmöityshoidosta. Olemme jo kauan kaavailleet asiasta yhteistä kannanottoa. Päätämme valmistella sen tänään. Kannatamme hedelmöityshoitoa myös samaa sukupuolta oleville pareille.

18.00 Siivoan sähköpostin rippeitä. Lauri on jo hoitanut suurimman osan. Viimeksi ”inboxini” on ollut näin tyhjä tammikuun alussa. Olemme vastauskoneita.

18.10 Ranskalainen toimittaja soittaa. Haluaa puhua Suomen perustuslakikeskustelusta. Puhumme. Kerron, että keskustelu on vaimeaa. Toivon, että siihen tulee vauhtia syksyllä, kun hallitus antaa esityksensä perustuslain ratifioimisesta eduskunnalle.

18.15 Lähden Laurin kanssa laitticokikselle. Taitaa olla meikäläiselle jo viides tänään. Jostain sitä kofeiinia pitää saada. Huomisen ulkosuhdekeskustelun aikataulu vahvistetaan. Se alkaa kello 22.00! Siihen aikaan pitäisi olla nukkumassa…

18.45 Ylimääräinen perustuslakivaliokunnan kokous alkaa. Kaikki ”instituutiopervot” paikalla. Valiokunta taitaa olla ainoa, jossa poliittisella ryhmällä ei ole merkitystä. Vastakkainasettelu on lähinnä EU-vastustajien ja -kannattajien välillä. Äänestämme ulkosuhdepalvelua käsittelevästä julkilausumasta sekä komission ja parlamentin puitesopimuksesta. Helppoja ja nopeita äänestyksiä molemmat. Vain muutama hassu muutosehdotus.

19.00 Ryhmäkokous alkaa. Tiistai-illan ryhmäkokouksissa on aina sähköä. Kunnon poliittista vääntöä. Aloitetaan julistuksesta, jossa käsitellään toisen maailmansodan päättymisen 60-vuotisjuhlaa. Menee läpi. Sen jälkeen kova vääntö työaikadirektiivistä. Paljon huutoa, buuauksia ja taputuksia. Ryhmä hajoaa. Muutamat kannattavat 48 tunnin työviikkoa. Suurin osa peräänkuuluttaa joustavuutta. Varsinkin entiset lääkärit puhuvat rajoituksia vastaan. Itse olen joustavuuden kannalla.

20.00 Peter Statsny vetää sivuun. Juttelemme jääkiekon MM:stä. Manaan Suomen tilannetta. Ei hyvä, että kaikki on Ruotsin varassa. Statsny seuraa sen verran innokkaasti, että oli eilen ajanut 5 tuntia otteluun ja viisi tuntia takaisin.

20.15 Saan isältä tulospalvelua Ruotsin ja Latvian välisestä ottelusta.

21.00 Ryhmäkokous loppuu. Suuntaan ryhmämme budjetinvalvontavaliokunnan työillalliselle. Isäntänä ryhmämme koordinaattori Javier Pomez Ruis. Leppoisa illallinen.

22.00 Keskustelu jatkuu vielä, mutta kirjoitan tämän loppuun jo nyt, koska hotellilla on pakko päästä heti nukkumaan. Olo on jo nyt väsynyt, mutta hyvä. Onnistunut päivä. En tiedä tuliko maailmasta parempi paikka, mutta yrityksestä ei ainakaan ollut puutetta. Hyvää yötä.

Comment

required