Elämä on täynnä vaikeita valintoja. Niitä tehtiin parlamentissa tänään. Valiokunnat pyörivät samaan aikaan jalkapallon MM-kisojen kanssa. Onneksi sentään liittokansleri Schüsselin esiintyminen oli aamupäivällä.

Aamulla luennoin suomalaiselle toimittajaryhmälle. Mielenkiintoinen porukka. Paljon hyviä kysymyksiä. Vilkas keskustelu.

Schüssel oli tänään täysistunnossa kertomassa viime viikon Eurooppa-neuvoston kokouksesta. Ihan hyvä esiintyminen. Hän kävi läpi Itävallan puheenjohtajuuskauden saavutuksia palveludirektiivistä perustuslakiin.

Sain kunnian pitää puheenvuoron. Nostin esiin kolme pointtia:

1. Itävalta hoiti hommansa hyvin. Onnistunut puheenjohtajuus perustuu hyvää valmisteluun, objektiivisuuteen ja tuuriin. Itävallalla oli kahta ensimmäistä. Kolmatta ei välttämättä. Totesin, että Suomi ja Itävalta muodostivat taas kerran hyvän puheenjohtajuustiimin (sama kuvio kuin vuonna 1999). Koska kumpikaan joukkue ei selviytynyt MM-finaaleihin, niin ehdotin yhteistyötä seuraavissa karsinnoissa. Schüsseliä hymyilytti.

2. Perustuslakikeskustelu siirtyy uuteen vaiheeseen. Nyt mennään reflektiosta analyysiin. Tein myös ehdotuksen (ehkä enemmän pilke silmäkulmassa), joka meni näin: näyttää siltä, että Ranska paketoi ”uuden perustuslain” omalla puheenjohtajuuskaudellaan vuonna 2008. Koska on jo olemassa Maastrichtin, Amsterdamin ja Nizzan sopimukset, ja koska muutamat haluavat vaihtaa ”perustuslaillisen sopimuksen” nimen (en minä), niin ehkä he voisivat harkita ”Strasbourgin sopimusta”. Taka-ajatuksena oli tietenkin, että se olisi symbolinen kompensaatio siitä, että parlamentti kokoontuisi vain Brysselissä. No, aina voi unelmoida…

3. Nyt pitää siirtyä europessimismistä euro-optimismiin. On lopetettava marina ja vastuun pakoilu. Pitää keskittyä olennaiseen ja pitää suurempi kuvia mielessä. Kiitin puheenjohtajamaata ja toivotin Suomen puheenjohtajuuden tervetulleeksi.

Schüssel kertoi muuten laskeneensa, että eurooppalaiset joukkueet ovat pelanneet 20 ottelua ”muita maita” vastaan. Saldona 12 voittoa, 4 tappiota ja neljä tasapeliä. Ei huono.

Iltapäivällä oli ihan pakko katsoa Saksan ja Equadorin peliä. Tuli 21. voitto. Sehr gut!

JK. Katsoin illalla vielä Englannin ja Ruotsin välisen ottelun. Kisojen suosikkijoukkueeni on ilman muuta Englanti (perhevelvollisuus). Hyvä ottelu. Englanti hallitsi ensimmäistä puoliaikaa. Ruotsi toista. Owenin loukkaantuminen jäi harmittamaan. Crouch ei pysy mukana Rooneyn jakelutahdissa. Eilisen ottelun ehdoton tähti oli Joe Cole.

Englannille tuli suhteellisen helppo vastustaja (Ecuador) ensimmäiselle pudotuspelikierrokselle. Sen jälkeen menee jo vaikeammaksi. Puolivälierissä vastaan tulee maa akselilta Argentiina-Hollanti-Portugali.

Ruotsilla on vielä vaikeampaa. Iltapäivälehti Aftonbladetilla ei kuitenkaan ole itseluottamuksesta puutetta. Arvelivat, että ensin lyödään Saksa, sitten Argentiina ja Italia, ja lopuksi finaalissa Brasilia. Ei ihme, että Ruotsi on kova urheilumaa. Huh, mikä asenne.

Comment

required