Tänään pidettiin Brysselissä Ruotsin EU-puheenjohtajuuden ensimmäinen ulkoministerikokous. Se oli tapahtuma, jota en halunut missata. Keskeytin lomani päiväksi voidakseni osallistua kokoukseen. Hommaa helpotti Italian ulkoministeri Franco Frattinin tarjoama kyyti lomanviettopaikastani Brysseliin. Kiitos Franco!
Kuten odottaa saattoi, on Ruotsin kausi käynnistynyt vahvasti. Ja niin oli tänäänkin touhu hyvin kollegani Carl Bildtin hyppysissä. Jopa Ruotsin tyylikkäät pj-solmiot näkyivät saaneen kovan suosion. Itsekin pidin sellaista.
Myönteisenä valopilkkuna päivän asialistalla oli laajentuminen. Neuvosto päätti lähettää Islannin tuoreen EU-jäsenhakemuksen komissioon lausunnolle. Sen valmistumisen jälkeen edessä on päätös neuvotteluiden aloittamisesta. Islannillakaan ei ole ohituskaistaa ehtojen suorittamisessa, mutta etumatkaa sillä ETA- ja Schengen-maana on. Suuri osa EU-lainsäädäntöä on jo voimassa. Vaikeitakin asioita, kuten kalastus, on silti edessä.
Tuin Islannin hakemusta vahvasti. Islantia ei pidä niputtaa muiden hakijamaiden kanssa, vaan sen tulee voida edetä kohti jäsenyyttä omien ansioidensa pohjalta. Samalla unionin on pidettävä kiinni Turkille ja Balkanin maille annetuista sitoumuksista. Niitä EU:n ei ole varaa unohtaa.
Somalian tilanne synnytti myös pitkän keskustelun. On todennäköistä, että EU nimittää alueelle oman erityisedustajansa. Päätös kuitenkin tehtäneen vasta syyskuussa. Perusjohtopäätös oli, että EU tarvitsee kokonaisvaltaisen strategian somalian tilanteeseen vaikuttamiseksi. Esimerkiksi merirosvoja vastaan ei voida taistella vain laivasto-operaation avulla. Tarvitaan monipuolista politiikkaa, joka toimii myös maalla.
Georgian osalta päähuomion vei EU:n tarkkailumission (EUMM) toiminta. Operaatio käynnistettiin ennätysvauhtia viimekesäisen sodan jälkeen. EUMM on ollut välttämätön ja sen toimintaa jatketaan ainakin ensi vuoteen. Sen merkitystä vain korostaa se, etteivät Etyjin ja YK:n missiot voi enää jatkaa Georgiassa. Tällä hetkellä Georgia on pattitilanteessa. Sota ensin kuumensi, mutta sitten syväjäädytti konfliktin.
Afganistanin vaikeutunut tilanne on herättänyt runsaasyi keskustelua. Niin Suomessakin. Brysselissä keskustelun avasi Carl Bildt, joka kertoi juuri päättyneestä matkastaan Afganistaniin.
Illalla minulla oli vielä mahdollisuus tavata Yhdysvaltain Afganistan-erityisedustaja Richard Holbrooke USA:n Nato-suurlähettilään järjestämillä illallisilla. Mukana oli muun muassa matkakumppanini Frattini. Holbrooke antoi seikkaperäisen katsauksen Afganistanin tilanteesta. Analyysi koski niin turvallisuustilannetta kuin näkymiä ennen ja jälkeen elokuun presidentinvaalien. Lähdin tilaisuudesta optimistisena, mutta kuitenkin tiedostaen vahvasti Afganistanin operaation vaikeudet.
Nyt aion pysytellä seuraavat pari viikkoa visusti lomalla.