I slutet på januari modererade jag en paneldiskussion vid World Economic Forum i Davos. Det handlade om den fjärde industriella revolutionen – alltså artificiell intelligens, digitalisering, robotisering, sakernas internet, 3d-skrivare samt nano- och bioteknik.
Med glimten i ögat konstaterade jag att kvaliteten på modererandet i alla fall kommer att vara bättre när vi träffas om 15 år för att se hur utvecklingen har framskridit – det blir ju en robot som styr diskussionen.
Den fjärde industriella revolutionen är dock inte ett skämt, och den är redan här. Den kommer att leda till en förändring och en disruption som mänskligheten aldrig tidigare har upplevt. Nya affärsmodeller, konsumtionsmetoder, transporter, produktioner och leveranser framskrider.
Uber äger inga bilar (i alla fall inte ännu), Airbnb har inga fastigheter och Facebook producerar inte innehåll. Jag blir förbryllad när Adeles nya album inte finns på Spotify och arg om jag inte hittar information via Googles algoritmer på min mobiltelefon.
Amazon använder redan drönare för att leverera varor. En maskin kan redan ge en exaktare diagnos av din sjukdom än en doktor. Mina barn kommer att skriva ut sina skor med en 3d-skrivare. Mina barnbarn kommer att köras till skolan i ett fordon utan chaufför.
Disruptionen i ekonomin är total. Forskare påstår att 50 procent av traditionella arbeten ersätts av maskiner inom 15 år. Det är inte längre fråga om traditionellt manuellt arbete. Röntgenologer, bankirer, chaufförer, receptionister, försäljare, kockar och säkerhetspersonal är bara en liten del av de över 500 traditionella yrken som ofta nämns i samband med robotisering. Finansministrar nämns inte…
Konsumenten kräver mer. Fattiga länder blir rikare. Världshandeln förändras. Traditionella institutioner och metoder omvärderas. Världshandelsorganisationen WTO, valutor, tullen, gränsbevakningen, licenser, transaktioner, material, medicin och energi tar nya former.
Till skillnad från tidigare revolutioner – jordbruket, ångmaskinen och elektriciteten – är den fjärde versionen snabbare och bredare. Samtidigt är vi för första gången i en situation där människan inte längre är den intelligentaste varelsen på jorden.
Etiska och moraliska gränser testas i samband med genmanipulation, informationsförmedling och militärutveckling. Krigsföringen blir hybrid, allt från attacker mot energiverk till informationsnätverk.
Med den fjärde industriella revolutionen blir vi alltmer beroende av maskiner i alla dess former. Visst kommer det att innebära enorma utmaningar, men möjligheterna är ännu större.
Den dåliga nyheten är att det kan gå fruktansvärt fel om vi inte är försiktiga med artificiell intelligens. Den goda nyheten är att människan, inte maskinen, styr utvecklingen.
I framtiden jobbar vi smartare, inte hårdare. Den tekniska utvecklingen gynnar mänskligheten. Det viktigaste nu och i framtiden är empati.
En robot kan moderera en diskussion i framtiden, men den debatten kommer att sakna känslor.