Kaiken budjettihässäkän keskellä perustuslakivaliokunta hyväksyi tänään Duffin ja Voggenhüberin mietinnön perustuslaista. Olin ”varjoraportööri” eli vastasin ryhmämme neuvotteluista.

 

Viime hetken viilausta. Vasemmalta koordinaattorimme Inigo Mendez de Vigo, meikäläinen ja sosialistien Carlos Carnero Gonzalez.

Viime päivät ovatkin olleet aikamoista sukkulointia. Väänsimme kompromissiehdotuksia ja viilasimme sanamuotoja. Eilen illalla viimeistelimme äänestyslistan avustajani Lauri Tieralan kanssa.

 

Raportti, 225 muutosesitystä, 20 kompromissimuutosesitystä, muutama mahdollinen suullinen kompromissin kompromissi ja 25-sivuinen äänestyslista. Huh.

 

Aamutuimaan äänestämään.

Varsinaisessa äänestyksessä ei ollut draamaa. Olimme sopineet kaikki vaikeat kohdat etukäteen sosialistien kanssa. Hyvin meni.


Ryhmämme vastustaa, mutta Ranskan Jacques Toubon (käsi pystyssä) on eri mieltä. Voitimme silti lähes kaikki äänestykset.

Loppujen lopuksi raportti riisuttiin. Perusviesti oli maltillinen. Emme ehdottaneet uusien perustuslakineuvottelujen aloittamista. Emme myöskään ehdottaneet uutta konventtia.

Mietintö ei kuitenkaan jäänyt ilman konkretiaa. Ehdotimme parlamentaarista foorumia, jonne kokoontuisi meppejä ja kansanedustajia pohtimaan EU:n tulevaisuutta. Ensimmäinen kokous järjestettäneen keväällä.

Jos budjettineuvottelut saadaan pakettiin, niin eiköhän perustuslaistakin tule jälleen seksikäs aihe. 

Äänestyksen jälkeen kaikki ovat tyytyväisiä, vaikka edellisiltana Duff ja Voggenhuber kävivätkin vähän kuumana. Vasemmalta Richard Corbett, meikäläinen, Johannes Voggenhuber, Andrew Duff, Carlos Carnero Gonzalez ja Inigo Mendez de Vigo.

Comment

required