Tämä viikko on ollut Brysseliä parhaimmillaan: joka päivä aurinkoista ja yli 25 astetta. Pitäisi olla ulkona, ei valiokunnissa…

Eilisessä perustuslakivaliokunnassa kävimme periaatekeskustelun kansanäänestyksistä. Omassa puheenvuorossa korostin, että Euroopan parlamentaarikoilla on vastuu osallistua ainakin oman maansa keskusteluun perustuslaista.

Suomessa Mauri Pekkarinen päästi ”pullon hengen” ulos ehdottamalla kansanäänestystä. Oli sen järjestämisestä mitä mieltä tahansa niin kyllä minua vähän ihmetyttää hallituksen touhu. Ei perustuslaki ole mikään leikin asia. Ei ministeri voi mutustella kansanäänestyksen mahdollisuutta ikään kuin kyseessä olisi jokin akateeminen harjoitus.

Tässä on käytännössä kyse Suomen EU-jäsenyydestä. Eihän kukaan tosissaan usko, että sopimusta muutetaan jos Suomi äänestää sitä vastaan.

Nyt hallitus kiipeää takamus edellä puuhun. Jos kansanäänestys järjestetään, niin hallituksen pitäisi ensin selkeästi puhua perustuslain puolesta ja sitten vasta pyytää siihen kansan hyväksyntä. Onko esimerkiksi Tuomioja valmis empimättä puolustamaan perustuslakia? Epäilen.

Nyt käydään taas jotain ihmeellistä seminaaria, jossa poliittinen johtomme antaa mitä ihmeellisimpiä signaaleja. Tämä ei ole ensimmäinen kerta kun hallituksen EU-politiikka on tuuliajolla.

Tänään oli sisämarkkinavaliokunnan ensimmäinen kokous. Puhetta johti brittiläinen sosialisti Philip Whitehead. Vaikutti erinomaiselta puheenjohtajalta. Meidän koordinaattorina toimii Malcolm Harbour. Loisto tyyppi hänkin. Tulemme hyvin juttuun. Ei vähintään siksi, että hän asuu appivanhempieni naapurissa Solihullissa, Englannissa. En taida kertoa Malcolmille, että appiukko ja anoppi äänestävät liberaalidemokraatteja…Tekisin samoin jos olisin britti.

Sisämarkkinavaliokunnassa tehdään varsinaista lainsäädäntötyötä. Se on yksi parlamentin tärkeimmistä valiokunnista. Sen huomasi myös siitä, että sali oli täynnä lobbareita ja virkamiehiä.

Ennen varsinaista valiokuntakokousta meillä oli ryhmän valmistelukokous. Kävimme läpi tulevia mietintöjä. Jaamme tehtävät vasta lomien jälkeen, mutta uskon saavani ainakin yhden mietinnön tai varjomietinnön syksyksi. Sen lisäsi olen mukana Harbourin tiimissä, jossa valmistellaan palveludirektiivin varjoraporttia. Siinä vasta savottaa riittää.

Huomenna lähden Suomeen. Tiedossa muutama palaveri, luento, maikkarin aamutelkkari ja kesän ensimmäinen golfkierros.

Comment

required