Puhelin käy kuumana. Eri tahoilta soitetaan palveludirektiivistä. Omien ajatusten selkeyttämiseksi on aina hyvä hahmottaa tilannetta ”mustaa valkoisella”.

Lähetin äsken aiheesta vieraskynän Helsingin Sanomiin. Se julkaistaan maanantaina. Artikkeli keskittyy substanssiin, tässä hahmottelen proseduuria.

Toisin kuin eräissä kansainvälissä lehdissä tänään väitetään, niin mitään kompromissia ei ole. Näihinkin neuvotteluihin pätee sääntö, että mistään ei ole sovittu, ennen kuin kaikesta on sovittu.

Tässä tilanne juuri nyt:

1. Pöydällä on edelleen kaksi keskeistä kysymystä: alat, jotka suljetaan direktiivin ulkopuolelle, ja niin kutsuttu alkuperämaaperiaate. Suurimmat ryhmät neuvottelevat näistä aiheista edelleen. EPP-ED ryhmä päättää linjastaan vasta ensi viikon tiistaina.

2. Sisämarkkinavaliokunnassa direktiivin soveltamisalasta poistettiin jo yleishyödylliset palvelut, terveyspalvelut, uhkapelit, audiovisuaaliset palvelut, oikeudelliset palvelut, notaarit ja verotus. Sen jälkeen käydyissä EPP-ED ryhmän ja sosialistien neuvotteluissa poistettiin lisäksi sosiaalipalvelut, vuokratyöfirmat ja turvapalvelut (eli vartijat). Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että direktiivi olisi jäämässä aivan tyhjäksi. Sitä sovellettaisiin mm. konsultointiin, mainostamiseen, rakentamiseen, arkkitehteihin, vähittäiskauppaan, autonvuokraukseen sekä matkailu-, liikunta- ja vapaa-aikapalveluihin.

3. Sana ”alkuperämaaperiaate” poistui jo sisämarkkinavaliokunnan kompromissista. EPP-ED:n ja sosialistien neuvotteluissa lähestymistapaa muutettiin vielä lisää. Uusi periaate tarkoittaa sitä, että alkuperämaan lakeja ei noudateta lähtökohtaisesti, vaan ainoastaan silloin, kun kohdemaan säännöt katsotaan kohtuuttomiksi kaupan esteiksi. Periaate tarkoittaa yksinkertaistaen sitä, että ruotsalaiseen yritykseen sovelletaan Suomessa Ruotsin lakia, jos Suomen lain soveltaminen estää vapaakauppaa. Edellytyksenä on, että kyseinen palvelu suoritetaan ilman pysyvän toimipaikan luomista Suomeen. Jos pysyvän toimipaikan perustaa, saa tulla toimeen kohdemaan sääntöjen kanssa.

4. Palveludirektiivistä äänestetään torstaina 16. helmikuuta kello 10.00. Loppumetreillä taistellaan vielä ”alkuperämaaperiaatteesta” ja terveys- ja sosiaalipalveluiden sisällyttämisestä. Alan olla yhä epäileväisempi sen suhteen, onko näin rampautettu direktiivi enää puolustamisen arvoinen.

Odotettavissa on yksi tämän istuntokauden jännittävimmistä viikoista.

PS: Palveludirektiivi on kuin Brysselin sää tänään: Kun kaikki näyttää aurinkoiselta ja kirkkaalta, lumimyrsky yllättää…


Aurinkoinen Bryssel…


…lumimyrskyn ylipyyhäisemänä.

 


Avustajani halusivat ”15-minuuttisensa” julkisuudessa: kuvassa vasemmalta Lauri, Tero, Kai ja Heli.

Comment

required