Tänään oli sellainen päivä, jota jännitin, mutta josta tuli aivan mahtava. Sain kunnian puhua Keskustan 100-vuotisjuhlaseminaarissa.

Olin itseäni huomattavasti paremmassa seurassa. Muut puhujat olivat valtakunnan ykkösvaikuttajia: Matti Vanhanen, Eero Heinäluoma, Olli Rehn, Lauri Ihalainen, Michael Hornborg, Esko Aho, Matti Halmesmäki, Christoffer Taxell, Sinikka Salo, Tanja Saarela, Liisa Hyssälä, Mari Kiviniemi, Antti Rantakangas ja Paavo Väyrynen.

En vieläkään oikein tiedä miksi sain kutsun, mutta olen siitä ikuisesti kiitollinen. Tilaisuuden oli järjestänyt Keskustan dynaaminen puoluesihteeri Jarmo Korhonen. ”Iso K” on muuten aivan mahtava tyyppi!

Pääministeri Vanhanen puhuu Suomen menestystarinasta.

Päätin lentää Suomeen jo edellisenä iltana, jotta voisin osallistua seminaariin aamusta alkaen. Kannatti. Otin muistiinpanoja koko päivän. Pidin erityisesti Ihalaisen, Hornborgin ja Ahon puheista. En ollut aikaisemmin kuullut Heinäluomaa ”livenä”. Hän on erinomainen esiintyjä. 

Missasin valitettavasti Saarelan, Väyrysen ja Rehnin puheenvuorot. Piti ehtiä paluulennolle.

Valtionvarainministeri Eero Heinäluoma on erinomainen puhuja.

Oman puheenvuoroni otsake oli ehkä hiukan provokatiivisen puoleinen: Suomi Euroopan liittovaltion ytimessä 2017?. Olin sentään tajunnut pistää lauseen päätteeksi kysymysmerkin. Otsakkeesta sovittiin parisen kuukautta sitten. Se taisi olla sopivan ajankohtainen, koska viimeisen parin viikon aikana Matti Vanhanen ja Paavo Lipponen ovat käyneet julkista keskustelua ytimistä.

Aloitin alustuksen muutamalla herjalla. Yhdessä niistä ehdotin, että Heinäluoman ja Ihalaisen poistumisen jälkeen voisimme muotoilla juhlaseminaarin teeman uudelleen. Seminaari kulki nimellä ”Suomi vuonna 2017″. Ehdotin jatkeeksi…”kymmenen porvarihallitusvuoden jälkeen”. Sain naurut ja aplodit.

Puheenvuoroni voisi kiteyttää kolmeen kysymykseen:

1. Mitä tarkoitetaan ytimellä?

2. Mitä tarkoitetaan liittovaltiolla?

3. Miltä näyttävävät EU ja Suomi vuonna 2017?

Ydinkysymyksen purin käymällä läpi historiallisen keskustelun ytimistä, eli lähinnä Tindemansin raportin vuodelta 1975, Dahrendorfin puheen vuodelta 1979 sekä Schäublen ja Lamersin ehdotukset vuodelta 1994. Totesin, että ytimistä puhutaan aina laajentumisen, puolustuksen, yhteisvaluutan, Schengenin ja rettelöivien maiden yhteydessä. Joustavuutta on aina ollut, ja sitä tulee aina olemaan.

Matti-Paavo kiistasta totesin, että herrat puhuvat mielestäni vähän erilaisista ytimistä. Olen samaa mieltä Vanhasen kanssa, että tilanne on muuttunut ja mitään yksittäistä ydintä ei ole. Olen myös samaa mieltä Lipposen kanssa, että jos niitä ytimiä syntyy, niin mukaan vaan.

Siteeraasin myös väitöskirjani pohjalta vuonna 2002 julkaistua kirjaani ydin-Euroopasta. Sen johtopäätöksissä totesin seuraavaa: It is currently more probable that, far from encouraging one core, the new flexibility rules will result in a number of different constellations of memeber states, and that the Nice teraty will dampen the debate about the need for a pre-determined and unitary core that would determine the pace of integration. Aika Matti Vanhasen-kaltaista tekstiä.

Liittovaltiosta heitin pöytään perusteesit, joista olen näilläkin sivuilla usein puhunut. Eli vaikka olen liittovaltion kannattaja, niin myönnän, että EU tulee aina olemaan enemmän kuin kansainvälinen järjestö, mutta vähemmän kuin liittovaltio. Totesin myös, että mikään tässä maailmassa ei ole ikuista. Ei edes EU.

Viimeiseen kysymykseen vastasin suunnilleen näin: vuonna 2017 EU:ssa on enemmän kuin 30, mutta vähemmän kuin 35 maata. Eurossa on tuolloin mukana ainakin 20 maata. EU on maailmanpoliittinen suurvalta ja muun muassa sotilasliitto. Väitin myös, että EU:n seuraava suuri projekti on ilmastonmuutos.

Suomesta toivoin nykyisen kaltaista aktiivista, rakentavaa, ketterää ja nokkelaa jäsenmaata, joka pyrkii omien etujensa mukaan kaikkiin ytimiin.

Minulla on ollut ilo ja kunnia puhua sadoissa tilaisuuksissa. Tämä oli yksi niistä, jotka jännittivät eniten, mutta josta tuli loistava fiilis jälkikäteen. Kiitos alustusmahdollisuudesta ja onnea 100-vuotiselle Keskustalle!

Comment

required